Ulje Valencano – kvalitetno i pikantno

Predstavljamo nagrađene obitelji Šajatović i Paunović, čije je ulje Valencano uvršteno u prestižni vodič Flos Olei 2022.

Obitelji Šajatović i Paunović iz Zagreba su 2006. godine započele svoj maslinarsku priču  u Istri, na području Bala. Parcelu veličine 25.000 m2 su odlučile iskoristiti za ekološki uzgoj maslina. Početkom 2007. godine su kao poljoprivredno gospodarstvo FIMAS d.o.o. posadili 950 maslina. Posađene masline su većinom domaćih sorti, kao što su Istarska bjelica, Buža puntoža, oblica, leccino i pendoline.

Do danas su ove dvije složne obitelji nanizale brojne uspjehe sa svojim ekstra djevičanskim maslinovim uljem Valencano. Među posljednjim priznanjima se ističe uvrštenje u Flos Olei 2022. i dodijeljenih 88 bodova. S obzirom na sve izazove koje je maslinarima donijela 2021. godina, uvrštenje u renomirani svjetski vodič ekstra djevičanskih maslinovih ulja je potvrda da se trud uvijek isplati. Zahvaljujući sustavu navodnjavanja u maslinicima, sušna ljeta nisu vlasnicima zadavala značajnu brigu. Najveće probleme su uzrokovale iznenadne niske temperature i kasna cvatnja. Naposljetku, ulje je rezultiralo vrhunskom kvalitetom i pikantnošću.

Ulomak iz novog broja časopisa Maslinar

NARUČI ČASOPIS

Previous
Next
Previous
Next