Uskoro počinje isplata predujma poljoprivrednicima

Dana 15. studenoga 2021. godine počinje isplata predujmova u okviru izravnih plaćanja za proizvodnu 2021. godinu. Poljoprivrednicima je za isplatu predujmova osigurano čak 200 milijuna kuna više nego prethodne godine, dakle ove godine potpora iznosi 1,7 milijardi kuna.

 

Veći dio isplata osiguran je iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi, a dio iz Državnog proračuna. U predujmu će se isplatiti do 70 %  EU dijela sredstava namijenjenih za proizvodnu 2021. godinu. Potporu primaju svi koji su podnijeli Jedinstveni zahtjev za potporu u 2021. godini i ostvarili potrebne uvjete za odobrenje nakon kontrola provedenih od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Isplata sredstava se vrši po površini, odnosno za osnovno plaćanje 820 milijuna kuna, zeleno plaćanje 570 milijuna kuna te preraspodijeljeno plaćanje 190 milijuna kuna.

 

Za proizvodno vezanu potporu za tov junadi  je osigurano 50 milijuna kuna, a za potporu za mliječne krave 35 milijuna kuna. Ova potpora je namijenjena i mladim poljoprivrednicima. Naime, njima je omogućena potpora u iznosu od 35 milijuna kuna.

Piše: K.K.

Previous slide
Next slide