Uspješno suzbijte maslininu muhu primjenom ekološkog sredstva Success bait

Sve više insekticida koji su se koristili protiv maslinine muhe gubi dozvolu, a u ekološkom maslinarstvu teško je sačuvati prinos ukoliko ne koristimo profesionalne pripravke koji imaju dokazanu učinkovitost. .

Ove je godine zabranjena i djelatna tvar dimetoat (ROGOR, CHROMGOR), pa se maslinari moraju okrenuti ekološki prihvatljivim pripravcima za suzbijanje maslinine muhe. Jedan od rijetkih djelotvornih pripravaka za suzbijanje maslinove muhe na hrvatskom tržištu je pripravak Success Bait, registriran za suzbijanje maslinine muhe.

Na leđnu prskalicu od 15 litara vode, potrebno je otopiti oko pola litre SUCCESS BAITa (3% otopina). Pola litre pripravka prvo se otopi u manjoj količini vode (5 litara), uz dosta miješanja, a zatim se doda u prskalicu i nadopuni vodom uz miješanje. Sa dobivenih 15 litara otopine može se tretirati 70 do 100 stabala maslina (odnosno pojedine grane na toliko stabala). Sa litrom SUCCESS BAITa tretiramo maslinike od 150 do 200 stabala.

Kako se radi o ekološkom sredstvu koje nije štetno za korisnike, SUCCESS BAIT mogu koristiti mali maslinari – hobisti koji imaju mali broj stabala ili samo nekoliko maslina na okućnici.

 

Igor Gomezelj dipl.ing.agr. MBA, AgroChem Maks,

www.agrochem-maks.com 

Skraćena verzija teksta objavljenog u 64. broju časopisa Maslinar.

Za više informacija o maslinama i maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous
Next
Previous
Next