Uzgoj puževa unosan je, ali i odgovoran posao

puzevi

Upotreba puževa za prehranu datira iz davnih vremena; još su ih stari Rimljani koristili kao poslasticu na svojim bakanalijama na kojima su koristili specijalnu žlicu čiji se držak završavao zavinutim šiljkom kojim se tijelo puža vadilo iz kućice. Sve donedavno puževi su bili hrana isključivo imućnih ljudi koji su u tim delicijama vidjeli životni eliksir – afrodizijak. Danas je potrošnja puževa podjednako rasprostranjena kod svih društvenih slojeva građana, a osim toga postoji i velika mogućnost izvoza kako živih tako i prerađenih, konzerviranih puževa.

Za uspjeh u uzgoju puževa potrebno je poznavati život i navike ovog mekušca, koji ipak traži mnogo pažnje, treba uložiti dosta truda, volje, stručnog znanja, ali i potrebna financijska sredstva za početak. Naravno, ovdje nećemo voditi polemiku treba li puževe u prirodi zaštititi od sakupljača ili ne, koliko to ugrožava ekološki razvitak i drugo, već o uzgoju puževa na uzgajalištima.

Dalmatinski i istarski puževi smatraju se najkvalitetnijima u Europi, stoga su danas, istina skromno, prisutni na stranom tržištu. Veličina, poseban okus mesa koji potječe iz aromatičnog bilja ispaše, čistoća terena na kojima se uzgajaju i odabrani sortiment svrstavaju nas u sam vrh proizvodnje puževa.

Znanje, zemljište i rad
Glavni uvjet za početak uzgoja jest osnovno znanje o ovome mekušcu, a važni su i osigurani kupac proizvedenih puževa, prodajna cijena i svakako čvrsti ugovori.

 

Skraćena verzija teksta objavljenog u 64. broju časopisa Maslinar

Za više informacija o maslinama i maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

 

Previous
Next
Previous
Next