Uzgojni oblici masline | Kako odrezati maslinu u obliku vaze

U ovome broju predstavljamo jedan od najčešćih uzgojnih oblika masline – vazu te donosimo njezine prednosti i nedostatke

Vaza je razvijana od davnine te je u većini područja u kojima se uzgaja maslina vjerojatno najčešći uzgojni oblik. Vaza ima veći omjer između površine i volumena krošnje od drugih uzgojnih oblika s punom krošnjom (npr. uzgojni oblik s kuglastom krošnjom, grm). Svjetlost dopire u unutrašnjost krošnje i raspoređena je ravnomjerno.

Nekoliko tipova

Postoji nekoliko tipova vaza koji se razlikuju prema broju grana, kutu grananja, visini debla i obliku biljke. Oblici tradicionalnih vaza uključuju stožac, obrnuti stožac, cilindar, cilindar na vrhu obrnutog stošca ili višestruke stošce). Nemoguće je opisati sve moguće oblike vaza, od kojih su mnogi rašireni samo na malim područjima.

Vaza se sastoji od jednog debla, koje može biti različite visine, te primarnih grana razmještenih u različitim smjerovima koje okružuju otvoreni prostor središnjeg dijela krošnje. Broj grana, obično s kutom grananja od 45°, kreće se od tri do pet. Kod cilindrične i višestožaste vaze grane su nagnute pod kutom od 45° u svome donjem dijelu i gotovo okomite na određenoj udaljenosti od debla. Većina se rodnih izbojaka stvara na sekundarnim i tercijarnim granama.

Visina debla većinom ovisi o načinu berbe. Ako se plodovi namjeravaju brati ručno, deblo treba biti visoko samo 30 do 40 cm, zbog čega je stablo sličnije grmolikoj vazi. Za strojnu berbu deblo treba biti visoko najmanje od 1,0 do 1,2 m, te na njemu ne smije biti postranih izbojaka.

Da bi se poboljšao učinak strojne berbe, primarne grane trebaju biti oblikovane više uspravno i imati kraće sekundarne grane, nego što je potrebno kod sustava vaze kod kojega će se berba obavljati ručno. Ako grane imaju veći kut grananja (što su više nagnute), strojna će berba biti teža.

Sekundarne grane

Duljina sekundarnih grana obrnuto je proporcionalna broju primarnih grana. Sekundarne se grane uglavnom nalaze na vanjskoj strani primarnih grana, što je posebice važno za ručnu berbu; nekoliko grana nalazi se na unutarnjoj strani svake primarne grane.

Rezidba mladih biljaka obavlja se radi oblikovanja debala i primarnih grana. Prilikom sadnje ili u prvoj sezoni rasta stablo se obično ne reže, jedino ako se treba smanjiti bujnost dominantnih postranih izbojaka i vodopija. Bujne izbojke i vodopije treba oslabjeti prikraćivanjem ili ih posve odstraniti ako su prebujni.

Iz novog broja časopisa Maslinar

Previous slide
Next slide