Uživat ćemo u toploj jeseni

Prognostičar Maslinara Lovro Kalin najavljuje iznadprosječni listopad i studeni, pa maslinari koji imaju što brati mogu uživati u lijepom vremenu za berbu

U prošlom broju Maslinara najavili smo iznadprosječno toplo vrijeme za kraj ljeta i početak jeseni, i to manje izraženo u kolovozu, a jače u rujnu. I upravo se tako i ostvarilo! Srednja temperatura u kolovozu je u većem dijelu Hrvatske – pa tako i na sjevernom Jadranu – bila u granicama prosjeka, a značajnije pozitivno odstupanje zabilježeno je tek na jugu obale.

 

Sušno ljeto

Takva statistika je na prvi pogled malo i neočekivana, te dosta i skriva, jer je kolovoz obilježilo vruće vrijeme u prvoj polovni mjeseca, no i znatno osvježenje iza blagdana Velike Gospe – pa su se ta odstupanja na neki način poništila. U rujnu je pak pozitivno odstupanje bilo jače izraženo, pa je u maslinarskom uzgojnom području veći dio mjeseca bilo vrlo toplo.

Što se tiče oborine, kolovoz je u većem dijelu zemlje bio u granicama prosjeka, no ponegdje je – primjerice na širem splitskom području – pala i veća količina od uobičajene. U rujnu je pak posvuda bilo vrlo sušno, osobito u Dalmaciji gdje je jedva palo desetak do petnaest milimetara oborine.

Ipak, ako se pogleda cijelo razdoblje klimatološkog ljeta (lipanj-srpanj-kolovoz), ono je bilo vrlo toplo, pa čak i ekstremno toplo, te uglavnom sušno.

Sve u svemu, bilo je i pozitivnih i negativnih anomalija, ipak ljetnu sezonu nisu obilježile tako ekstremne prilike kakve smo pratili u ostatku Sredozemlja, pa i svijeta: na zapadu te osobito na istoku – u Grčkoj i Turskoj – vladale su strahovite vrućine i suša te bjesnili šumski požari. Rekordne temperature izmjerene su u Kanadi i Rusiji gdje su također gorila šumska prostranstva. Srednju Europu, posebice Njemačku i Belgiju zahvatile su poplave, a Češku je poharao razorni tornado.

Za kraj, u zloglasnoj Dolini smrti u američkoj Kaliforniji izmjerena je temperatura od nevjerojatna 54.4 stupnja Celziusa, što je zapravo rekordno visoka pouzdano izmjerena temperatura na Zemlji!

Lovro Kalin, mag. phys.-geophys.

Ulomak teksta iz 72. broja časopisa Maslinar

Naručite časopis!

Previous slide
Next slide