Vremenska prognoza | Uglavnom blaga zima

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Prognostičar Maslinara Lovro Kalin najavljuje toplo vrijeme za siječanj, pa i veljaču, tako da bi zima trebala biti razmjerno blaga

U prošlom broju Maslinara najavili smo da bi važno razdoblje berbe moglo biti razmjerno toplo, a oborinom uglavnom u granicama prosjeka ili nešto većom od njega. To se u dobroj mjeri i ostvarilo!

Topli prosinac

Listopad je u maslinarskom uzgojnom području bio temperaturom u granicama prosjeka, dok je u studenom ona bila nešto viša od klimatološkog srednjaka. No zato su oborinske prilike bile neujednačenije. U listopadu je ukupna količina oborine na jugu bila prosječna, no na sjevernom dijelu bila je znatno veća od prosječne, uz klimatološku ocjenu ‘vrlo kišno’, pa čak i ‘ekstremno kišno’ (slika 1). U studenom pak sasvim drukčija slika: oborine je bilo razmjerno malo, na jugu svega par desetaka litara po četvornom metru, lokalno i manje! Sve u svemu, vremenske prilike bile su – kao i tijekom čitave sezone – prilično ‘šarene’, no ipak nisu bile toliko ekstremne kao nekih ranijih sezona.

To potvrđuju i prve vijesti s terena koje uglavnom govore o solidnom urodu, te očekivanoj visokoj kvaliteti maslinovog ulja! No valja se okrenuti novoj sezoni, pa maslinare sigurno zanima kakve ih vremenske prilike očekuju u nadolazećem razdoblju. Iako početkom prosinca – uz promjenljivo vrijeme – neće biti odveć toplo, ipak se u nastavku mjeseca temperatura predviđa znatno višom od tridesetgodišnjeg srednjaka, pri čemu bi odstupanje moglo biti izraženije na južnom dijelu. Iznadprosječno vrijeme trebalo bi se nastaviti i u siječnju, pa i u veljači, tako da bi – ukupno uzevši – zima trebala biti razmjerno blaga.

 

Ulomak teksta objavljenog u 67. broju časopisa Maslinar.

Novi Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Previous
Next
Previous
Next

Maslinar u vašem
inboxu!

Primajte novosti i zanimljivosti iz svijeta maslinarstva jednom tjedno!