Vrijeme je za Bio Plantella žute ploče

Hrvatska je zemlja prepoznatljiva po svojim ljepotama i jedna od najčistijih europskih zemalja. Kako bi tako ostalo i u buduće, treba više pažnje i znanja uložiti u minimaliziranu upotrebu pesticida, potaknuti biološke procese u prirodi , utjecati na što prirodniju izgradnju plodnosti tla …

Maslina je uz vinovu lozu i smokvu među najznačajnijim mediteranskim voćnim vrstama te zaslužuje posebnu brigu i pažnju. Minimaliziranom upotrebom agrokemikalija-pesticida, poticanjem bioloških procesa u prirodi , utjecajem na izgradnju plodnosti tla očuvat ćemo zdravu i čistu poljoprivredu.

Tko i što napada masline

Štete na maslini mogu nanijeti mnogi kukci i bolesti. Sreća je u tome da samo mali broj štetnika i bolesti nanose velike štete. Važni štetnici na maslini su maslinina muha, svrdlaš, maslinin moljac, od bolesti masline ističu se gljivične bolesti paunovo oko, olovna bolest te bakterijska bolest rak masline.
Čovjek svojim znanjem i ranim prepoznavanjem prisustva štetnika i bolesti može uvelike pomoći sprječavanju nastanka velikih ekonomskih šteta.

Maslinina muha Bactrocera oleae koja u ovom nadolazećem periodu može napraviti velike štete na plodovima masline treba znati prepoznati i pratiti njezinu brojnost. Muha ima najčešće tri generacije, a razvoj joj ovisi o temperaturi, vlazi zraka ali i o osjetljivosti pojedine sorte. Tijekom lipnja najčešće se pojavljuje prva generacija maslinine muhe i tek ako je uočena veća brojnost potrebno je tretirati dozvoljenim sredstvima. Od tri generacije godišnje najopasnija je treća, koja čini i najveće štete na plodovima.

Ovisno o klimatskim uvjetima i temperaturama zraka napad treće generacije muhe počinje tijekom kolovoza i traje sve do berbe. Ubodom odrasla muha polaže jaja u plod, a uočava se u obliku sitnog ožiljka oblika zareza ili klina. Iz jaja se razvije ličinka koja grize unutrašnjost ploda, takvi plodovi opadaju a ulja od takvih plodova lošije su kvalitete. Let maslinine muhe pratimo pomoću žutih ljepljivih ploča a samim postavljanjem većeg broja ploča po stablu možemo znatno
utjecati na smanjenje populacije maslinove muhe.

Ljepljive ploče s brižno odabranom nijansom žute boje nezaustavljivo privlače brojne biljne štetnike kao što su maslinova muha, trešnjina muha, voćna osa. Kada se štetnik približi ploči, zalijepi se na brzo ljepljiv premaz entomološkog ljepila.

Jednostavnu primjenu omogućuju i žičice (koje se nalaze u pakiranju) kojima se ploče objese na stablo masline. Žute ploče zaštićene su papirom kojeg pri vješanju na stablo treba odstraniti.

I maslinovog svrdlaša Rhynchites cribripennis pratimo žutim pločama. Odrasli kukac je mala pipa crvenkasto-smeđe boje i veličine oko 0.5 cm. Štete radi ubodima na plodu (više uboda na jednom plodu) te se nakon toga plodovi počinju sušiti i otpadaju. Praćenje ovog štetnika možemo izvršiti sistemom otresanja grana na bijelu podlogu ili korištenjem Bio Plantella žutih ploča.

Pratite naše savjete na novoj web stranici Plantella.hr, a za savjet nam pišite i šaljite fotografije svojih maslinika na milica.sekulic@unichem-agro.hr.

Stručni savjetnik za Plantellu Unichem Agro: Milica Sekulić

 

Iz 70. broja časopisa Maslinar.

Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Previous slide
Next slide