Za bolju prodaju poljoprivrednih proizvoda, upišite se u Upisnik OPG-a

voce-proizvodi

Sinaj Bulimbašić ističe dobre strane mogućnosti prodaje poljoprivrednih proizvoda u kući i na okućnici, pod uvjetom naravno da ste u Upisniku OPG-a

Maslinar koji je u upisniku sustava obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG) može svoje poljoprivredne proizvode prodavati u svojoj kući i na okućnici, u svojim proizvodnim pogonima, u masliniku ili u voćnjaku, u svojim turističkim objektima, klupama na otvorenim javnim površinama, na sajmovima, izložbama i na tržnicama.

Dobre strane 

Ovakav način prodaje reguliran je Pravilnikom o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na OPG-u (NN67/14 i 82/14) bez obzira da li je poljoprivrednik obveznik poreza na dodatak i koje porezne knjige vodi, ali je u obvezi redovito voditi evidenciju – knjigu o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, koju je dužan čuvati najmanje godinu dana.

U posljednje vrijeme sve veći broj kupaca, prilikom kupovine hrane, želi znati tko je proizvođač, kako se proizvodi, koliko je svježe, a upravo prodajom na tržnici, prodavač je u stalnom kontaktu s kupcem i može mu pružiti sve odgovore na njegova pitanja. Njegova je uloga prvenstveno da privoli kupca da kupi baš njegov proizvod, koji je bolji, zdraviji, jeftiniji i kvalitetniji od drugih, ali u isto vrijeme omogućava kupcima da kušaju proizvod i na taj način privlače kupce. 

Isto tako, postoji mogućnost „cjenkanja“ – pogodovanja kupcu sniženjem cijene, koja je, kada je riječ o istom proizvodu koji se prodaje u trgovinama, često niža i do trideset posto, ali i različita u odnosu na doba dana ili o količini kupljene hrane. Prema podacima državnog Zavoda za statistiku, praćenih u posljednju godinu dana, cijene istih proizvoda na tržnicama, na stolovima OPG, niže su u odnosu na prodavaonice i za petnaest posto.

Ostatak teksta možete pročitati u online izdanju 63. broja časopisa Maslinar ovdje.

Previous slide
Next slide