Zanimljiva rješenja za zanimljiva vremena

Kolumnistica Maslinara Nicoletta Balija, komentirajući zanimljiva vremena u kojima živimo predlaže okretanje inovativnim rješenjima kojima se može uštediti i zaraditi.

Odjednom je nestalo ljeto, kao da je netko ugasio svjetlo pritiskom na prekidač. Čas je bilo 32 u hladu, onda je noć donijela dvi kapi kiše, doslovno dvi!, digla se bura i tik-tak je temperatura pala na 20 stupnjeva. Nema više ni mora, ni kratkih rukava, ni skrivanja u hladovini. Baš nas je iznenadilo. A te dvije kapi kiše nisu baš ničiju žeđ utažile, masline su i dalje žedne. Maslinici s navodnjavanjem su se spasili ove godine, tako da ako se bude računao prosjek, bit će ovo još jedna prosječno rodna godina sa svim mogućim ekstremima.

Svemoćna maslina

Maslina je naša ipak svemoćna i izdrži sve, daje sve što ima iz sve snage svog korijenja… mnogi su maslinici izgorjeli ljetos u požarima u Dalmaciji i u Istri. Tužne smo slike gledali no sigurna sam da će iz starih korijena izniknuti mladice i izroditi nova i jača stabla. Maslina je i sušu izdržala. Sada s plodovima koje je sačuvala za nas, krećemo prema najneizvjesnijoj berbi ikada. Dok ovo pišem uljare još nisu otvorile i velika nam je nepoznanica koliko će cijena prerade porasti kao posljedica sveopćeg rasta cijena, posebice električne energije. Druga se pitanja sama nadovezuju: hoće li svi ići u berbu? Hoće li se masline brati kasnije kako bi se dobilo na količinama? Hoće li cijena ulja porasti razmjerno cijenama električne energije i hoće li biti kupaca za novo ulje?

Stara kineska izreka kaže „neka živiš u zanimljivom vremenu“, što bi se na prvu dalo iščitati kao lijepa želja. No istina je da je to zapravo prokletstvo koje s današnje perspektive nažalost možemo lako razumjeti: zanimljivije od ovoga teško da može biti. I dok se karte na stolu mijenjaju strelovitom brzinom, jedino je sigurno da masline treba pobrati, zemlju izorati, sjeme posijati i uzdati se da će biti uroda i da se bar klimatske promjene neće okomiti na nas. Dovoljno nam je zanimljivo ovako, hvala.

Kažu da u kriznim vremenima isplivaju najbolja rješenja – nadam se da će ova situacija potaknuti nekoga da se napokon krene s proizvodnjom energije iz biomase ostatka prerade maslina, koristiti kominu kao gorivo, ali i koštice kao pelete. Doduše, pisalo se o tome u vremenima kad to nije bio prioritet već samo inventivno i ekološki prihvatljivo rješenje. Međutim, u ovako „zanimljivim“ vremenima moramo pronaći način da iskoristimo baš sve, sve što se može, kao kod svinje, ništa se ne smije baciti.

Ulomak iz novog broja časopisa Maslinar.

NARUČI OVDJE!

Previous slide
Next slide