Evo kada brati i kako pravilno sušiti lavandu

Lavandu je najbolje brati kada veći broj cvjetova počne da se otvara, obično tijekom jutra nakon što rosa ispari. To je obično u ljetnim mjesecima, otprilike između srpnja i kolovoza, ovisno o regiji i klimi.

Evo kako osušiti lavandu:

  1. Napravite snopove: Pažljivo odrežite stabljike lavande s cvjetovima. Formirajte manje snopove, obično oko 20-30 stabljika, i zavežite ih zajedno gumicom ili koncem.

  1. Objesite snopove: Objesite snopove naopako na suhom i tamnom mjestu, kao što je tavan, ostava ili vješalica. Stabljike bi trebale visjeti prema dolje kako bi se osušile.
  1. Izbjegavajte direktno sunčevo svjetlo: Pazite da lavanda suši na mjestu gdje nema direktnog sunčevog svjetla, jer sunčeva svjetlost može izblijediti boju cvjetova i smanjiti njihovu aromu.
  1. Prozračujte prostor: Redovito provjetravajte prostoriju u kojoj se lavanda suši kako biste osigurali dobru cirkulaciju zraka.
  1. Sušenje traje 1-2 tjedna: Lavanda će se obično osušiti za 1 do 2 tjedna. Kada su cvjetovi suhi na dodir i lako se mrve, to znači da su spremni za daljnju upotrebu.
  1. Skidajte cvjetove sa stabljika: Nakon što se lavanda osuši, pažljivo skidajte cvjetove sa stabljika. Možete ih čuvati u hermetički zatvorenim posudama ili vrećicama kako biste sačuvali njihovu svježinu i aromu.

Osušena lavanda može se koristiti za pripremu čajeva, aromaterapiju, izradu mirisnih vrećica ili jastučića, dodavanje jelima i još mnogo toga. Važno je pravilno skladištiti osušenu lavandu kako biste sačuvali njen miris i korisna svojstva.

Previous slide
Next slide