Savjeti stručnjaka | Fosforom protiv paunovog oka

Stručni suradnik Maslinara, dr. sc. Kristijan Franin, iznosi novosti u borbi protiv paunova oka koji napada masline.

Kada govorimo o zaštiti ne samo masline već općenito neke poljoprivredne kulture, vjerojatno je prva asocijacija koja nam se pojavljuje uz taj pojam kemijsko sredstvo. Međutim, zaštita bilja je iznimno širok pojam i obuhvaća čitav niz mjera od agrotehničkih, mehaničkih, preko fizikalnih i  bioloških pa sve do kemijskih. U integriranoj, a posebno ekološkoj proizvodnji, prednost svakako dajemo svim raspoloživim kako preventivnim, tako i kurativnim nekemijskim mjerama. Kemijska sredstva za zaštitu koristimo samo onda kada je to neophodno potrebno. Jedan od čestih problema koji se javljaju kod korištenja kemijskih pripravaka je stvaranje otpornih populacija nametnika.

Prilikom izbora sredstva prednost dajemo ekotoksikološki prihvatljivijim pripravcima uz strogo pridržavanje propisanih mjera uporabe. Pitanje koje se gotovo svakodnevno nameće proizvođačima je kako proizvesti kvalitetan plod, ostvariti očekivanu dobit, a pri tome očuvati okoliš i vlastito zdravlje. Jedno od rješenja mogu biti tzv. botanički pripravci, najčešće su to vodeni ili alkoholni ekstrakti određenih biljaka koji se mogu koristiti samostalno ili u kombinaciji s kemijskim sredstvima. Na taj način smanjujemo dozu pesticida, pa dijelom i negativni utjecaj istoga. Neki istraživači navode uspjeh ulja nekih vrsta biljaka iz porodice Brassicaceae (kupusnjače) u smanjivanju infekcije paunovim okom.

Paunovo oko je najznačajnija i najraširenija gljivična bolest masline koja jako ovisi o klimatskim značajkama, posebno temperaturi i relativnoj vlažnosti zraka. Uzrokuje otpadanje lišća, te postupno slabljenje stabla i snižavanje količine, kao i kvalitete plodova. Klijanje spora koje uzrokuju infekciju je posebno izraženo tijekom nešto hladnijeg i kišovitog vremena. Kiša je, osim toga, i važan faktor u širenju spora unutar krošnje.

Ulomak teksta iz časopisa Maslinar broj 51.

Previous slide
Next slide