Sorta koju paunovo oko ne napada

Naš suradnik Toma Makjanić u ovome broju predstavlja još jednu novu španjolsku sortu – Olianu koja je namijenjena super intenzivnom sustavu maslinika

Sorta dobivena križanjem Arbequine(♀) i Arbosane(♂). Njezina glavna karakteristika je da ima najmanju bujnost od svih sorti koje poznajemo, kako bi se najbolje prilagodila super intenzivnom sustavu maslinika. Uzgoj ove sorte je jednostavan i velike su uštede u obrezivanju i zaštiti.

Kompaktna i okrugla

Oliana ima kompaktan i okrugao oblik. Poprilično je grmolika i gotovo da ne zahtijeva podrezivanje pa je potrebno samo vršiti kontrolu donjeg dijela i širine živice. Gotovo da ne treba vršiti rezidbu vrhova. Preporuča se slobodni sustav formacije stabla. Ono što se događa s nekompaktnim sortama je da zahtijevaju specijaliziranu radnu snagu za podrezivanje, a u ovom slučaju ona nije potrebna. Radi se o jednostavnoj rezidbi koju bi mogao izvršiti bilo koji maslinar s vrlo dobrim rezultatima.

S obzirom na plodnost treba reći da daje mnogo grozdova koji imaju visoku gustoću,čak i u nepovoljnim klimatskim uvjetima. Po njenom razvitku, opazili su da se ne razvija u drvenastim granama velikog kalibra nego ima poprilično fine, tanke grmolike grane i već s drugom godinom imamo početak proizvodnje.

Pošto je sorta male bujnosti, nećemo imati problema da odrveni nakon više godina, što se može dogoditi s bujnijim sortama, tako da neće biti potrebno obavljati rezidbe obnove. To nam dopušta da je posadimo u dobrim edafoklimatskim uvjetima u plodnim područjima gdje bi vjerojatno Arbequina i Arbosana odrvenile, a u slučaju Oliane neće biti tih problema.

Oliana je podobna za plodna tla dobrih karakteristika, u navodnjenim zemljištima i hladnim klimama. Olianu nećemo saditi u uvjetima gdje tlo ima određena ograničenja, gdje nije baš plodno, gdje je tlo kompaktno i glinovito zbog slabe bujnosti. S više stabala po hektaru nego ostatak sorti, eksponencijalno ćemo povećati potencijal proizvodnje. To bi bila najbitnija značajka ove sorte.

Iz 70. broja časopisa Maslinar.

 

Previous slide
Next slide