Nove sorte maslina | Oliana je otporna na hladnoću i paunovo oko

Naš suradnik Toma Makjanić u ovome broju predstavlja još jednu novu španjolsku sortu – Olianu koja je namijenjena super intenzivnom sustavu maslinika

Sorta dobivena križanjem Arbequine(♀) i Arbosane(♂). Njezina glavna karakteristika je da ima najmanju bujnost od svih sorti koje poznajemo, kako bi se najbolje prilagodila super intenzivnom sustavu maslinika. Uzgoj ove sorte je jednostavan i velike su uštede u obrezivanju i zaštiti.

Kompaktna i okrugla

Oliana ima kompaktan i okrugao oblik. Poprilično je grmolika i gotovo da ne zahtijeva podrezivanje pa je potrebno samo vršiti kontrolu donjeg dijela i širine živice. Gotovo da ne treba vršiti rezidbu vrhova. Preporuča se slobodni sustav formacije stabla.
Ono što se događa s nekompaktnim sortama je da zahtijevaju specijaliziranu radnu snagu za podrezivanje, a u ovom slučaju ona nije potrebna. Radi se o jednostavnoj rezidbi koju bi mogao izvršiti bilo koji maslinar s vrlo dobrim rezultatima.

S obzirom na plodnost treba reći da daje mnogo grozdova koji imaju visoku gustoću,čak i u nepovoljnim klimatskim uvjetima.
Po njenom razvitku, opazili su da se ne razvija u drvenastim granama velikog kalibra nego ima poprilično fine, tanke grmolike grane i već s drugom godinom imamo početak proizvodnje.

Pošto je sorta male bujnosti, nećemo imati problema da odrveni nakon više godina, što se može dogoditi s bujnijim sortama, tako da neće biti potrebno obavljati rezidbe obnove. To nam dopušta da je posadimo u dobrim edafoklimatskim uvjetima u plodnim područjima gdje bi vjerojatno Arbequina i Arbosana odrvenile, a u slučaju Oliane neće biti tih problema.

Oliana je podobna za plodna tla dobrih karakteristika, u navodnjenim zemljištima i hladnim klimama. Olianu nećemo saditi u uvjetima gdje tlo ima određena ograničenja, gdje nije baš plodno, gdje je tlo kompaktno i glinovito zbog slabe bujnosti.
S više stabala po hektaru nego ostatak sorti, eksponencijalno ćemo povećati potencijal proizvodnje. To bi bila najbitnija značajka ove sorte.

Iz 70. broja časopisa Maslinar.

Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

 

Previous
Next
Previous
Next