Kako jugo i bura oštećuju masline i što može pomoći

Osim hladnoće i vrućine, jaki vjetrovi koji su česti u priobalju i na otocima mogu također jako oštetiti masline. 

Iako je zima period mirovanja u masliniku, nepovoljni biotski (štetnici i  bolesti) i abiotski (jak vjetar, niske temperature, snijeg, jaka kiša) čimbenici utječu na kondiciju i rodnost stabala u idućoj vegetacijskoj godini. Praćenjem prisutnosti štetnika i bolesti te pravovremenom preventivnom zaštitom u zimskom periodu smanjujemo negativan utjecaj biotskih čimbenika, no na negativan utjecaj abiotskih čimbenika vrlo često ne možemo djelovati, a njihove negativne posljedice često vidimo tek u vegetaciji.

Bura i jugo

Dva najčešća vjetra u zimskom periodu su bura i jugo. Dok jugo pridonosi višoj vlažnosti zraka koja u masliniku utječe na razvoj patogenih gljivica i pojavu bolesti, anticiklonalna bura, koja je suh vjetar, snižava vlažnost unutar maslinika i na taj način smanjuje mogućnost za rast i razvoj biljnih patogena, ali nepovoljno utječe na samu biljku.

Bura uzrokuje mehanička oštećenja grana, a na plitkim tlima i nakon jačih oborina kada je tlo vlažno olujni udari bure mogu uzrokovati i izvaljivanje cijelih stabala. Indirektan utjecaj bure na maslinu očituje se snižavanjem temperature zraka i mogućom pojavom posolice. Ukoliko pri temperaturi zraka od 5°C puše bura jačinom od 50 km/h, osjet temperature se može sniziti za 6°C. U kasnu zimu i rano proljeće puhanje bure može, osim mehaničkih oštećenja grana, uzrokovati i oštećenja pupova te smanjiti rast izboja i cvatova, te na taj način utjecati na manju rodnost.

Ukoliko se maslinici nalaze uz morsku obalu, na područjima izloženima utjecaju vjetra, osim direktnog negativnog utjecaja samog vjetra može se pojaviti i posolica. Jak vjetar nosi kapljice mora na kopno te one padaju na tlo i povećavaju udio soli u tlu. Pojedine sorte su osjetljive na viši udio soli u tlu te na lokacijama gdje postoji opasnost od pojave posolice treba izbjegavati sadnju osjetljivih sorata. Tako je primjerice talijanska sorta leccino tolerantna na visoku zaslanjenost (salinitet) tla, dok su frantoio i coratina vrlo osjetljive.

Više u novom broju časopisa Maslinar, br. 81

Previous slide
Next slide