Kako spasiti masline od posolice

Stručni suradnik Maslinara, dr. Marin Krapac piše o problemu posolice koji se javlja tijekom zime te načinima na koji se štetan utjecaj posolice na masline može ublažiti.

Tijekom zimskih mjeseci, u onim maslinicima koji se nalaze na lokacijama u blizini mora, može se javiti problem posolice. Do posolice dolazi zato što jak vjetar, najčešće bura, podiže kapljice mora, donosi ih do kopna te one padaju na tlo, a nakon isparavanja vode na tlu ostaje sol, odnosno natrijev klorid. Osim nošenjem kapljica mora vjetrom na kopno, do više koncentracije soli u tlu može doći i uslijed učestalog navodnjavanja vodom u kojoj je prisutna povišena koncentracija soli ili ukoliko se stabla maslina nalaze na tlima kod kojih podizanjem razine mora dolazi do prisutnosti morske vode u zoni rizosfere, odnosno zoni korijenovog sustava masline.

Negativan utjecaj

Viši udio soli u tkivu masline utječe na smanjeni porast grana, slabiju klijavost polena i oplodnju te smanjeni broj cvjetova i plodova. Negativan utjecaj soli ovisan je o sorti, te postoje sorte koje su otpornije i one koje su osjetljivije na viši udio soli.

Zbog toga je prilikom podizanja maslinika, ukoliko je moguće, potrebno voditi računa da se stabla sade na lokacijama koje su zaklonjene od direktnih udara bure i udaljene od mora.

Problem posolice ne može se u potpunosti ukloniti, ali njegove štetne učinke moguće je ublažiti.

Jedan od načina ublažavanja problema posolice može biti sadnja zaštitnog pojasa biljkama koje su tolerantne na viši udio soli u tlu, tzv. halofiti poput trstike (Phragmites australis) te sorti maslina koje su otpornije na viši salinitet, a od domaćih sorata u laboratorijskim istraživanjima višu su otpornost pokazale Oblica i Istarska bjelica.

 

Iz novog broja Maslinara, br. 61.

Previous
Next
Previous
Next