Kako napraviti maslinarski kompost

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Ako dosad niste, ova je zima pravo vrijeme da napravite maslinarski kompost i iskoristite kominu koju ste dobili nakon prerade maslina

Prostor  u kojem želimo proizvoditi maslinarski kompost ogradimo, kamenom, drvenim kraticama ili betonskim elementima u visini od 0,5 metara u obliku izduženog pravokutnika, širine oko 2 i dužine oko 10 metara, odnosno veličine koja nam je potrebna. Ograda nam služi kako se sirovina ne bi prosipala izvan prostora, a idealno bi bilo da je prostor u sjeni, odnosno što kraće izložen suncu.

Sloj po sloj

Ukupna količina sirovine, koja se može povećavati ili smanjivati u zavisnosti od prostora ili potreba jest 1000 kg maslinine ili grožđane komine, 350 kg usitnjenog lista i grančica masline (zelena masa), 100 kg slame  ili suhe trave (suha masa) i 200 kg stajskoga gnojiva.

Na dnu kompostare stavi se sloj odrezanih tanjih grana od masline promjera oko jednog centimetra, u sloju debljine oko 20 centimetara, kako bismo osigurali prozračnost.  Zatim stavljamo sloj maslinine komine ne deblji od 20 cm, onda sloj usitnjenog lišća i grana debljine ne veći od 10 cm, zatim sloj slame i na njega sloj stajskoga gnojiva.

Pročitajte tekst: Kako koristiti kokošje gnojivo u maslinicima?

Sve se ponavlja dokle god imamo sirovinu za spravljanje komposta, s tim da se masa završi, odnosno da se na vrh stavi sloj maslinine komine na koju pospemo prikupljeni pepeo. Sredina kompostišta ne bi trebala prelaziti visinu od 1,2 metra, a gradimo je u obliku trapeza.

Proces stvaranja humusa možemo pospješiti ako hrpu jednom mjesečno prelijemo otopinom razmućenoga kokošjeg gnojiva (10 kg kokošjega gnojiva na 100 litara vode). Optimalna temperatura u sredini hrpe je oko 60°C, i ni na koji način je ne smijemo snizivati, jer ova temperatura, osim što pospješuje razgradnju, ujedno korisno djeluje na uništavanje klijavosti sjemena i uništava bolesti i štetnike.

 

Ulomak teksta objavljenog u 67. broju časopisa Maslinar.

Novi Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Previous
Next
Previous
Next

Maslinar u vašem
inboxu!

Primajte novosti i zanimljivosti iz svijeta maslinarstva jednom tjedno!