Savjeti | Kako napraviti maslinarski kompost

Nakon berbe maslina pravo je vrijeme da napravite maslinarski kompost i iskoristite kominu koju ste dobili nakon prerade maslina – u ovome tekstu donosimo savjete kako to učiniti

Prostor u kojem želimo proizvoditi maslinarski kompost ogradimo kamenom, drvenim kraticama ili betonskim elementima u visini od 0,5 metara u obliku izduženog pravokutnika, širine oko 2 i dužine oko 10 metara, odnosno veličine koja nam je potrebna. Ograda nam služi kako se sirovina ne bi prosipala izvan prostora, a idealno bi bilo da je prostor u sjeni, odnosno što kraće izložen suncu.

Sloj po sloj

Ukupna količina sirovine, koja se može povećavati ili smanjivati u zavisnosti od prostora ili potreba jest 1000 kg maslinine ili grožđane komine, 350 kg usitnjenog lista i grančica masline (zelena masa), 100 kg slame ili suhe trave (suha masa) i 200 kg stajskoga gnojiva. Na dnu kompostare stavi se sloj odrezanih tanjih grana od masline promjera oko jednog centimetra, u sloju debljine oko 20 centimetara, kako bismo osigurali prozračnost.  Zatim stavljamo sloj maslinine komine ne deblji od 20 cm, onda sloj usitnjenog lišća i grana debljine ne veći od 10 cm, zatim sloj slame i na njega sloj stajskoga gnojiva.

Sve se ponavlja dokle god imamo sirovinu za spravljanje komposta, s tim da se masa završi, odnosno da se na vrh stavi sloj maslinine komine na koju pospemo prikupljeni pepeo. Sredina kompostišta ne bi trebala prelaziti visinu od 1,2 metra, a gradimo je u obliku trapeza.

Više u novom broju časopisa Maslinar, br. 81

 

Previous slide
Next slide