Kako trebaju izgledati etikete na maslinovom ulju?

Natpisi na etiketama moraju informirati, a ne zbunjivati potrošače, ističe naša suradnica dr.sc. Mirella Žanetić, navodeći loš primjer deklaracije „ulja dobivenog mješavinom hladnog i toplog postupka“

 

Već mnogo puta smo pisali o pravilima deklaracije – etiketama na pakovinama maslinovih ulja. Izgled etikete propisan je brojnim pravilnicima pa se točno zna koje navode i informacije mora obavezno sadržavati, a što je dozvoljeno i može, ali i ne mora biti istaknuto na etiketi. Isto tako, postoje navodi koji se ne smiju navoditi.

Sve ono što se nalazi na etiketi pakovine ima za cilj informirati potrošača, a ne obrnuto. Međutim, upravo ovo je obrnuto – kod nas se na policama nerijetko može sresti.

Hladno i toplo

Za primjer navodim pakovinu koja je imala na etiketi natpis: ulje dobiveno mješavinom hladnog i toplog postupka.

Iz navedenog uopće nije jasno što je proizvođač htio reći, kako je ulje zaista dobiveno te o kojoj se mješavini ulja zapravo radi. Prije svega, nije jasno kakva je namjera proizvođača da svojim natpisom dodatno uvjeri kupca u kvalitetu baš njegovog ulja i odluku da se odluči za konzumiranje upravo ovog ulja koje je dobiveno mješavinom hladnog i toplog postupka?

 

Dio teksta je preuzet iz 23. broja časopisa Maslinar.

Za više informacija o maslinama i maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous slide
Next slide