Maslinarska prognoza | Evo kakvo nas vrijeme očekuje do kraja svibnja i u lipnju

Ovog proljeća bilježe se iznimno intenzivne oborinske prilike. Travanj je, doduše, u maslinarskom uzgojnom području bio ukupno uzevši uglavnom u granicama prosjeka, no u dosadašnjem tijeku svibnja palo je nekoliko puta više oborina nego što je to uobičajeno u ovom razdoblju. Tako je na mnogim postajama palo znatno više od 100 mm oborine, a ponegdje su oboreni i dnevni rekordi, primjerice u Gračacu gdje je u samo 24 sata palo čak 256 mm kiše, najviše u povijesti mjerenja te postaje (mjeri od 1960. godine)! Ovako dugotrajno kišovito razdoblje posljedica je izrazito jake ciklonalne aktivnosti, odnosno učestalih ciklona koje su neprestano donosile vlažan i vrlo nestabilan zrak sa Sredozemlja, pa i Atlantika.

U maslinarskom uzgojnom području – kao i u ostatku Hrvatske – u nastavku mjeseca predviđa se smirivanje vremenskih, osobito oborinskih prilika. U posljednjoj dekadi svibnja očekuje se postupan porast temperature te znatno češća sunčana razdoblja. Ipak, atmosfera neće biti sasvim stabilna, pa su i dalje moguće uglavnom kratkotrajne oborine, većinom u obliku povremene kiše ili lokalnih pljuskova. No bitno je naglasiti da se više ne očekuju dugotrajnije niti količinom značajnije oborine! Puhat će uglavnom umjerena bura i sjeverozapadni vjetar.

Što se tiče dugoročnih prognoza za lipanj, pa i za nastavak klimatološkog ljeta, najnoviji izračuni potvrđuju scenarij iznadprosječne topline, i to u svim ljetnim mjesecima (lipanj, srpanj i kolovoz). Pritom se u pogledu oborine očekuje nešto više kiše od prosjeka, osobito u lipnju, no valja napomenuti da u maslinarskom uzgojnom području to ionako nisu velike količine, tek nekoliko desetaka mm kiše mjesečno.

Lovro Kalin

Državni hidrometeorološki zavod

 

Za više maslinarskih savjeta i novosti kupite Maslinarski paket

Previous slide
Next slide