Maslinarska prognoza | Pripremite se za moguću kišu u svibnju

Prema najnovijoj sezonskoj prognozi svibanj bi mogao biti kišovitiji od prosjeka, a u lipnju se ponovno predviđaju prosječne mjesečne količine oborina.

U ovim teškim vremenima mnogo toga je zamrlo, pa ipak maslinari – unatoč posvemašnjoj neizvjesnosti – nemaju izbora nego hrabro nastaviti svojom sezonom.

U prošlom broju Maslinara najavili smo da bi u maslinarskom uzgojnom području osobito veljača, pa i ožujak, trebali biti topliji od višegodišnjeg prosjeka. I to se doista ostvarilo, osobito u veljači, kada je srednja temperatura bila znatno viša od uobičajenog. Pritom treba naglasiti da je u ožujku vrijeme bilo nestalno – uz razdoblja uglavnom toplog vremena, ali i uz kratkotrajne jače prodore hladnijeg zraka. 

Topao travanj

Što se tiče oborine, u veljači su oborinske prilike bile u granicama normalnog ili nešto sušnije od njih, posebice na sjevernom Jadranu te na otocima. Ožujak je pak donio znatno manje oborine od uobičajene količline za doba godine. Također, marčane bure – iako su nastupile gotovo po „redu vožnje“ – nisu bile ekstremno jake kao nekih ranijih sezona.

Sve u svemu, zasad ipak nije bilo tako ekstremnih vremenskih prilika kao što je bilo proteklih godina. No sada je najbitnije kakve vremenske prilike nas očekuju u nastavku proljeća, vrlo važnom u razdoblju maslinine cvatnje i oplodnje? 

Prema najnovijim prognozama, do kraja travnja u maslinarskom uzgojnom području predviđa se iznadprosječno toplo vrijeme, dok bi u svibnju i lipnju srednja temperatura trebala biti oko prosječne (srednje vrijednosti za travanj, svibanj i lipanj prikazane su u tablici). 

Što se tiče oborine, nakon sušnog razdoblja – koje se nastavilo i u prvom dijelu travnja, u nastavku proljeća bi oborinske prilike trebale biti u granicama normalnog. Prema najnovijoj sezonskoj prognozi svibanj bi mogao biti kišovitiji od prosjeka, a u lipnju se ponovno predviđaju prosječne mjesečne količine.

Ostatak teksta možete pročitati u online izdanju 63. broja časopisa Maslinar ovdje.

Previous slide
Next slide