Advent s maslinovim uljem

Rijetko sam kad na adventskim kućicama vidjela ulje, a nema ljepšeg poklona, zdravije namirnice za pokloniti od ulja

Skrili smo se pod kišobrane. Taman na vrijeme. Krošnje odahnule od tereta plodova. Masline smo srećom pobrali prije ovih intenzivnih padalina. Kamo sreće da se to malo rasporedilo i da je padalo kad je tribalo! Ali neka utaže žeđ, treba im.

Povratak turizma

Berba je bila zadovoljavajuća. Uljare su radile punom parom, one manje su se kroz godine organizirale, posložile ulaz robe, izlaz, čekanje je bilo manje traumatično…. One veće imaju već uhodane metode rada i večernji termin u uljari postaje trenutak druženja kad umornih nogu i ruku sjedimo jedni s drugima na kašetama i razmjenjujemo iskustva, prilike i neprilike, anegdote… pa već drugu večer jedan donese vino, a drugi kruha i kobasicu i tako lakše prođe vrijeme.

Sad kad svi budu odahnuli od posla i briga, od priprema i kuhanja tijekom blagdana i nakon obilnih objeda zavalili se u naslonjače, bit će prilika i za rezervirati smještaj i za sljedeću sezonu. Moji mi izvori tvrde da je sljedeća sezona već bukirana, da brige neće biti, bilo da se radi o kampovima ili apartmanima. Turizam se nakon pandemije vraća na velika vrata. Otvaraju se i nama neka nova vrata, oblici suradnje o kojima nismo možda promišljali. Surađujete li vi s lokalnim iznajmljivačima? Organizirate li obilaske nasada, punionica, ili bar omogućite turistima da prošeću maslinikom….  Meni se čini da smo nekad na promenadi ovdje! A kad bi svi došli u vrijeme berbe svaki svoje stablo obrati, ne bi bilo poteškoća ni s radnom snagom. I kad smo već kod blagdanskih priprema, što je s adventom? Rijetko sam kad na adventskim kućicama vidjela ulje, a nema ljepšeg poklona, zdravije namirnice za pokloniti od ulja. Pitam se zato koristimo li zaista sve prilike koje nam se ukazuju i koliko se opravdano jadamo o teškoćama u prodaji.

Možda bi bilo najbolje da si za kraj godine poklonimo neki novi projekt, cilj i plan koji ćemo odraditi prije sezone, neku nama dragu aktivnost kroz koju ćemo ovom našem ulju ponuditi bolje prilike, ljepše okruženje, ili sebi nova saznanja, knjigu o ulju i putovanje o ulju. Upravo čitam da se ovih dana u Španjolskoj održava 25. kongres milenijskih maslina s područja Senie. Čitav kongres o monumentalnim maslinama bez da dodijele ijednu medalju? Zar je to moguće, pitam se.

Ulomak iz časopisa Maslinar br. 79

NARUČI OVDJE!

Previous slide
Next slide