Ovo je nužno da bi maslina preživjela sušu

1. Natapanje

Maslini treba vlaga u zoni korijena tijekom cijele godine, a posebno od travnja do rujna. Za vrijeme ljeta maslini treba natapanje svakih 10-15 dana.

2. Koliko vode

Prema procjeni stručnjaka u prosječno sušnoj godini i s prosječnim urodom svakoj maslini treba za jedno natapanje dvadeset litara vode po jednom kvadratnom metru, odnosno za jednu maslinu staru dvadesetak godina treba oko dvjesto litara vode.

3. Obilno, a rjeđe

Maslinu treba zalijevati obilno, a rjeđe, jer češće zalijevanje s manje vode usmjerava površinski razvoj korijenova sustava, a onda maslina nema stabilnost i vjetrovi je mogu prevrnuti.

4. Gradnja bunara

Ukupna količina koja padne u prosjeku na metar kvadratni u priobalju je oko 800 litara, a ako uzmemo u obzir da stara maslina koristi oko 50 metara kvadratnih, jasno je da prikupljanjem u akumulaciju samo 10 posto kišnice, rješavamo sve probleme. Danas se vrlo jednostavno može izgraditi odgovarajuća akumulacija.

5. Mikrorasprskivači

Sustavi za navodnjavanje mogu biti kap na kap i mikrorasprskivači, pri čemu je na skeletnim i propusnim terenima bolje koristiti mikrorasprskivače.

Maslinarski paket možete naručiti na sljedećem linku 

 

Previous slide
Next slide