Pčelinjak u masliniku | Kako formirati pčelinjak

Kolumnist Maslinara i odnedavno uspješni pčelar, Sinaj Bulimbašić savjetuje što je sve potrebno za formiranje pčelinjaka

Ako razmišljate o pčelarenju i proizvodnji meda, najpogodnije vrijeme za početak je upravo početak godine, kada ćemo uz pomoć poznanika ili prijatelja formirati svoju prvu košnicu ili manji pčelinjak. Za osnivanje vlastitog pčelinjaka, uz mjesto za smještaj košnica, potrebno nam je slobodno vrijeme, početna oprema i košnice. Bilo bi dobro kada bi u blizini imali i neku prostoriju za smještaj pribora i opreme.

Kod planiranja vremena potrebnog za rad s pčelama možemo računati da za detaljan pregled jednog cijelog nastavka od 10 okvira trebamo oko 20 minuta.

Tako za nastavljaču od dva nastavka za pregled tri puta mjesečno trebamo oko 2 sata. Uz navedeno, dio vremena potreban je i za pripremu okvira i drugih radova koji se obavljaju kod kuće i u zimskom razdoblju.

Važan je Pravilnik

pcelinjak

Pri izboru mjesta za pčelinjak treba se pridržavati odredbi propisanih Pravilnikom o držanju pčela i katastru pčelinje paše. Ovim Pravilnikom propisani su pojmovi pčelinje zajednice, pčelinjaka, uvjeti smještaja, seljenja, iskorištavanja pčela i pašnom redu. Važno je poštivanje odredbi da pčelinjak mora biti smješten na mjestu gdje pčele prilikom izlijetanja ne smetaju susjedima, prolaznicima, javnom prometu i stoci.

Ovo je posebice važno za turistička mjesta, a mora biti udaljen od tvornica za preradu voća i vinarija. Najvažniji preduvjet za uzgoj
pčela i postavljanje pčelinjaka jest postojanje pčelinje paše na otoku. Zbog toga moramo proučiti postojanje medonosnog bilja u masliniku, njegovu brojnost i vrstu, jer se cvatnja jednog mora nastavljati na drugo. Naime, postojanje samo jedne vrste osigurava pčelinju pašu u određenom razdoblju, a ostali dio godine pčele nemaju što unositi u košnicu, niti za svoje potrebe.

Preporučljivo je da su susjedni pčelinjaci udaljeni jedan od drugoga 6 km jer pčele korisno lete do 3 km kada još uvijek mogu u košnice donijeti nektar za preradu. Dokazano je da je najekonomičniji let pčela do 750 m zračne udaljenosti oko pčelinjaka.
S te udaljenosti pčele donesu najviše nektara u odnosu na količinu koju potroše prilikom leta za vlastitu energiju.

Ulomak iz teksta objavljenog u 56. broju časopisa Maslinar.

Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Previous slide
Next slide