Prednosti mediteranske prehrane i maslinovog ulja u menopauzi

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
zena-trcanje

Stručna suradnica Maslinara dr.sc. Tea Bilušić piše o korisnom učinku mediteranske prehrane i maslinovog ulja tijekom menopauze.

Mediteranska prehrana

Suvremena znanstvena literatura navodi Mediteransku prehranu kao optimalnu za razdoblje koje neposredno prethodi menopauzi i razdoblje nakon menopauze kod žena. Poznato je da je ovaj model prehrane prepoznat od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kao „zlatni standard“ prehrane, što je od posebne važnosti u sprječavanju simptoma starenja i bolesti koje se javljaju kao posljedica procesa starenja.

Mediteransku prehranu, osim maslinovog ulja kao glavnog izvora masnoće, karakterizira visok unos namirnica biljnog podrijetla – voća i povrća. Voće i povrće je izvrstan izvor vitamina C koji se nalazi u visokim koncentracijama u sirovim namirnicama poput plodova citrusa, zelene salate, svježe cikle, plodovima kivija.

Vitamin C djeluje kao najsnažniji prirodni antioksidans koji se posebno distribuira u organizmu u one organe koji imaju najveću metaboličku aktivnost te su najviše podložni štetnom djelovanju slobodnih radikala (mozak, bubrezi, pluća, slezena, jetra).

Vitamin E je također vrlo snažan prirodni antioksidans, koji se nalazi akumuliran u masnom tkivu te u membranama svih stanica i staničnih organela. Njegovi izvrsni izvori su biljna ulja (nalazi se i u maslinovom ulju), sjemenke žitarica, orašasto voće.

Biološki aktivan spoj β-karoten, je žuto-narančasti biljni pigment, koji u organizmu djeluje kao prekursor vitamina A. On je također snažan antioksidans i potreban je organizmu u starijoj životnoj dobi. Njegovi izvori su obojeno voće povrće (paprika, mrkva, lubenica, rajčica…), zeleno lisnato povrće.

Mineral selen također je važan za zdravlje čovjeka jer i on djeluje u sastavu antioksidacijskih enzima u organizmu. Izvori selena su riba, meso, iznutrice i gljive. U periodu menopauze i općenito u prehrani osoba starije životne dobi, važan mineral je i cink čiji su dobri izvori grahorice i iznutrice.

 

Tekst preuzet iz 40. broja časopisa Maslinar.

Za više informacija o maslinama i maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous
Next
Previous
Next