SAMO POZITIVNO | Favolosa je vratila nadu

Kolumnistica Maslinara Nicoletta Balija piše o novoj, hibridnoj talijanskoj sorti, Favolosi otpornoj na strašnu bakteriju Xylellu Fastidiosu

I prije pandemije bila je pandemija. Isto kao što se Italija među prvim državama u svijetu suočila sa strahotama Covida-19, prije
osam se godina među prvim državama u Europi upoznala sa stravičnim posljedicama koje je na maslinarski sektor prouzročila Xylella Fastidiosa.

Ako pogledate fotografije maslinika u Salentu, beskrajnih redova maslina, zapravo debla zaraslih u korov s tek nekoliko suhih grančica koje strše prema nebu i bez ijednog lista, ogoljelih višestoljetnih svjedoka života i smrti, tužna su slika baš kao i ona danas praznih i pustih ulica gradova diljem svijeta.

Otporna Favolosa

Kažu da je došla iz Južne Amerike s prekomorskom pošiljkom ukrasnog bilja preko luke Rotterdam. Bilo je zaraženih nasada i u Francuskoj, točnije na Korzici i Azurnoj obali, u Španjolskoj i Portugalu, ali nije ih ni blizu toliko snažno napala koliko i talijanske maslinike. Možda je sortiment južne Italije posebno pogodovao razvoju i širenju zaraze. Kada je 2013. otkrivena, Xylella je već zarazila brojne maslinike, šteta je već bila iznimno velika a borba protiv ove bolesti trajala je godinama.

Proizvodnja ulja u regiji Puglia smanjila se za trećinu što predstavlja 9,5% ukupne talijanske proizvodnje, a brojke su ogromne jer je upravo to regija koja proizvodi polovicu talijanskog maslinovog ulja: raširila se na 50 tisuća hektara maslinika od ukupno 200, ubila 5 milijuna stabala maslina od ukupno 70 milijuna.

Pet milijuna stabala je zaraženo, uništeno, posječeno. Kao da smo posjekli sve hrvatske masline, i čak nešto više od toga. Možemo li povući paralele? Neke da. Znanstvenici su neumorno radili na pronalasku rješenja, tj. odabiru sorte koja će biti otporna na Xylellu. Dr. Donato Boscia iz Nacionalnog istraživačkog vijeća (Consiglio nazionale delle ricerche) identificirao je sortu otpornu na Xylellu. Sorta Fs-17 Favolosa registrirana je još davne 1988. nastala je kao hibrid sorte Frantoio i Ascolana tenera. Od 2017. do 2019. posađeno je 800 tisuća sadnica Favolose.

Samo tijekom 2020. godine posađeno je dodatnih 600 tisuća sadnica. Najvećim dijelom u južnim talijanskim regijama najjače pogođenih zarazom.

Ulomak teksta objavljenog u 68. broju časopisa Maslinar.

Novi Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Previous
Next
Previous
Next