Savjeti stručnjaka | Voda štiti masline od zime

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Suradnik Maslinara dr.sc. Marin Krapac preporuča prskanje maslina vodom za vrijeme niskih temperatura, jer se hlađenjem vode oslobađa toplina

Iako je zima period mirovanja u masliniku, nepovoljni biotski (štetnici i bolesti) i abiotski (jak vjetar, niske temperature, snijeg, jaka kiša) čimbenici utječu na kondiciju i rodnost stabala u idućoj vegetacijskoj godini.

Praćenjem prisutnosti štetnika i bolesti te pravovremenom preventivnom zaštitom u zimskom periodu smanjujemo negativan utjecaj biotskih čimbenika, no na negativan utjecaj abiotskih čimbenika vrlo često ne možemo djelovati, a njihove negativne posljedice često vidimo tek u vegetaciji.

Bura i jugo

Dva najčešća vjetra u zimskom periodu su bura i jugo. Dok jugo pridonosi višoj vlažnosti zraka koja u masliniku utječe na razvoj patogenih gljivica i pojavu bolesti, anticiklonalna bura, koja je suh vjetar, snižava vlažnost unutar maslinika i na taj način smanjuje mogućnost za rast i razvoj biljnih patogena, ali nepovoljno utječe na samu biljku.

Bura uzrokuje mehanička oštećenja grana, a na plitkim tlima i nakon jačih oborina kada je tlo vlažno olujni udari bure mogu uzrokovati i izvaljivanje cijelih stabala. Indirektan utjecaj bure na maslinu očituje se snižavanjem temperature zraka i mogućom pojavom posolice.

Ukoliko pri temperaturi zraka od 5°C puše bura jačinom od 50 km/h, osjet temperature se može sniziti za 6°C.
U kasnu zimu i rano proljeće puhanje bure može, osim mehaničkih oštećenja grana, uzrokovati i oštećenja pupova te smanjiti rast izboja i cvatova, te na taj način utjecati na manju rodnost.

Ukoliko se maslinici nalaze uz morsku obalu, na područjima izloženima utjecaju vjetra, osim direktnog negativnog utjecaja samog vjetra može se pojaviti i posolica. Jak vjetar nosi kapljice mora na kopno te one padaju na tlo i povećavaju udio soli u tlu.

Pojedine sorte su osjetljive na viši udio soli u tlu te na lokacijama gdje postoji opasnost od pojave posolice treba izbjegavati sadnju osjetljivih sorata.

Tako je, primjerice, talijanska sorta leccino tolerantna na visoku zaslanjenost (salinitet) tla, dok su frantoio i coratina vrlo osjetljive.

Ulomak iz teksta objavljenog u 43. broju časopisa Maslinar.

Za više informacija o maslinama i maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous
Next
Previous
Next