Sinaj Bulimbašić: Ne bojte se, maslina može izdržati do minus deset stupnjeva

Nestor hrvatskog maslinarstva pok. Dobroslav Elezović, često je znao reći „stisla je zima, bit će ženskih pupova“. Kod masline, za razliku od drugih voćaka pup, koji je smješten u pazušcu lista na prošlogodišnjim izbojcima, prezimljuje u neodređenom stanju i tek završetkom zime u veljači, razvrstava se u muške ili ženske.

Stablo masline otporno je na niske temperature u fazi mirovanja i do minus desetak stupnjeva Celzijusa, ali sve to opet ovisi o sorti, kondiciji, starosti stabla i duljini trajanja niskih temperatura. Najbolje podnosi niske temperature u prosincu i siječnju, a štete mogu nastati u obliku opadanja listova.

Istraživanja, koja je provodio pok. inženjer Aleksandar Vlašić, pokazala su da niske temperature za vrijeme dubokog mirovanja stabla, osiguravaju maslini pravilan morfološki razvoj oplodnih organa, u prvom redu tučka i prašnika s peludnim zrncima.

Niske temperature koje se javljaju u siječnju i veljači utječu na formiranje manjeg broja muških cvjetova, a više ženskih, pa su oplodnja i zametanje plodova bolje i veće.

Previous slide
Next slide