Što razlikuje oblicu, levantinku i buharicu?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Ugledni maslinarski stručnjak Stanislav Štambuk na ovogodišnjoj je Maslini Split održao predavanje o karakteristikama srednjodalmatinskih sorti, oblici, levantinki i buharici, koje prenosimo u ovome broju.

Levantinka
Sinonimi: šoltanka, vladinka
Rasprostranjena je na području srednje i južne Dalmacije posebno na srednjedalmatinskim otocima, posebno na Šolti. Podrijetlo Levantinke nije razriješeno, a ime Levantinka podsjeća na njeno podrijetlo „Levant” kako se nekad nazivalo područje Grčke. Stablo je dosta bujno, okrugle krošnje. Idealno uspijeva u zavjetrini i na plodnim tlima.

Osjetljiva je na sušu i na hladnoću, srednje je otporna na napad maslinove muhe i raka, ali je jako osjetljiva na paunovo oko. Levantinka je uvrštena na popisu svjetskih sorti maslina, koji se vodi pri Međunarodnom vijeću za maslinovo ulje (COI) u Madridu. Prema stručnoj literaturi preporučuje se kao vodeća sorta za proizvodne nasade, na područjima boljeg boniteta tla.

Kao ishodni materijal čuva se u dva kolekcijska nasada (Institut u Splitu), i Stanica za južne kulture u Dubrovniku.
Pored ovog sorta se čuva u Svjetskoj kolekciji genofonda masline „Alamenda del Obispo”, pri Sveučilištu u Cordobi. Čuva se i u Svjetskoj kolekciji genofonda masline u Institutu u Sfaksu u Tunisu. Od 2007. godine čuva se i u svjetskoj kolekciji masline pri Institute National „Marrakech”u Maroku. Nadalje u Hrvatskoj je registrirano 179 matičnih stabala ove sorte u šest matičnih nasada. Prema broju matičnih stabala ova sorta je na trećem mjestu iza Oblice i Lastovke. List je veliki, širok i dug. Tamnozelene je boje lica i bjelkastog naličja,a po dužini je blago uvijen.

Cvat je dug, sa prosječno 20 cvjetova. Cvatnja je obilna, sa velikim brojem hermafroditnih (dvospolnih) cvjetova radi čega ima visok stupanj samooplodnje. Ujedno je dobar oprašivač oblice. Rano dolazi na rod, oko 3 do 4 godine nakon sadnje i rodi obilno svake godine. Ova sorta rađa u grozdovima, a u jednom grozdu ima između tri i pet plodova. Plod je duguljast i prosječne težine oko 4 grama. U fazi pune zriobe plod je crne boje. Randman ulja doseže oko 20 posto. Ulje je odlične kvalitete, blagog okusa, ali sljubljeno sa drugim sortama postiže bolju kvalitetu.

Ostatak teksta možete pročitati u online izdanju 63. broja časopisa Maslinar ovdje.

 

Previous
Next
Previous
Next

Maslinar u vašem
inboxu!

Primajte novosti i zanimljivosti iz svijeta maslinarstva jednom tjedno!