Strane sorte maslina

Samooplodna sorta koja odlično rađa i otporna je na paunovo oko

ARBEQUINA (sinonimi: arbequin, blancal, arbequia) je jedna od najpoznatijih španjolskih sorti. Uljna je sorta. Potječe s lokaliteta Arbeca (Lerida), po kojemu je dobila i ime. Najraširenija je u pokrajinama Tarragona i Lerida u Kataloniji, a uzgaja se još u Aragonu i Andaluziji. Osim u Španjolskoj, arbequina se plantažno uzgaja u Argentini.

Stablo je razmjerno maleno, slabijih kratkih do srednje dugih grana, blago savijenih prema tlu. Krošnja prirodno raste u širinu. Dobro podnosi rezidbu i lako se oblikuje. Listovi su elipsasta oblika, prosječne duljine oko 4 cm i širine oko 1,2 cm. Gornja strana lista je tamnozelena, dok mu je naličje zeleno-sivo-žuto.

Prosječno cvjeta u prvoj polovici svibnja, dozrijeva u rujnu, što je svrstava u rane sorte. Plod je ovalan, gotovo simetričan i sitan – teži manje od 2 g. Koštica je razmjerno velika. Sadržaj ulja u uvjetima bez sustavnog navodnjavanja je 20-22 posto. Rodnost je visoka. Mlada stabla rano počinju donositi plod. Arbequina je pretežito samooplodna sorta.

Otporna je na hladnoću i prilagodljiva različitim tipovima tla. Osjetljiva je na MASLINOVU MUHU i VERTICILIJSKO VENUĆE MASLINE, a otporna na PAUNOVO OKO I RAK MASLINE. Ulje je visoke kakvoće, voćna okusa, ali nije osobito stabilno. U zadnje vrijeme vodeća je sorta u superintenzivnim nasadima u gustom sklopu.

Iz knjige Maslina i maslinovo ulje A-Ž

Za više maslinarskih savjeta i novosti kupite Maslinarski paket

 

 

Previous slide
Next slide