Talijani osmislili još jedan genijalan proizvod od maslinova ulja

Nicoletta Balija piše o najnovijem proizvodu od maslinova ulja, Burroliva – maslacu koji ima sve vrijedne nutritivne i zdravstvene karakteristike maslinovog ulja, a koji su naravno osmislili Talijani

Klimatske promjene doprinijele su ovogodišnjoj lošoj berbi i smanjenom urodu u većini mediteranskih zemalja što će imati nažalost negativan utjecaj na europsko tržište, na kojem se i mi nalazimo bez obzira koliko mali bili. Ulja će biti definitivno količinski manje a cijena će mu i dalje rasti. Nažalost, neki podaci govore u prilog činjenici da je i potražnja za kvalitetnim uljem smanjena, zbog visoke cijene takvog ulja, pa je izvoz iz EU-a prema trećim zemljama u protekloj godini bio manji za čak 20%, prema nekim zemljama i 30%, dosežući čak -43% prema Kini. Veliki je to gubitak za europsko tržište – konkretno manjak od 600 milijuna eura u kasi.

Novi proizvodi

Čime popuniti taj manjak? Kad već ne možemo uljem, onda inovacijama. Stvaraju se novi proizvodi na bazi ekstradjevičanskog maslinovog ulja i njima se popunjava ta rupa koja je nastala na tržištu, a koji istovremeno privlače nove potrošače i približavaju ih svijetu maslinovog ulja. Ili se pokušava preobratiti čitav jedan potrošački sloj. Neki pamte, pa se možda sjećaju ulja u koktelima, ulje u Starbucksovoj kavi café oleato i tko zna čega još. S druge strane postoje i oni koji nikad, baš nikad ne bi zamijenili npr. maslac s uljem. Pogotovo slastičari i pekari kojima je maslac nezamjenjiv sastojak u proizvodnji. No, svijet evoluira, pa tako i ta tvrdnja više nije istinita.

Talijani su, opet!, osmislili maslac od maslinovog ulja. Neizgovorljivo i neshvatljivo… ajmo ponovo: strukturom podsjeća na maslac jer je čvrst i maziv, ali je zapravo maslinovo ulje, obrađeno isključivo mehaničkim postupcima i na niskim temperaturama kako bi se sačuvala sva organoleptička i hranjiva svojstva i spriječilo kvarenje.

Više u novom broju časopisa Maslinar, br. 81

Previous slide
Next slide