Ultrazvukom do boljeg maslinovog ulja

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Stručna suradnica Maslinara dr.sc. Mirella Žanetić piše o projektu primjene ultrazvuka i mikrovalova u preradi maslina kojim se postižu bolji toplinski i mehanički efekti, poboljšano korištenje ulja i povećan udjel prirodnih antioksidansa u ulju

Primjena ultrazvuka u procesu prerade maslina i proizvodnje djevičanskog maslinovog ulja mogla bi predstavljati prvi ozbiljan iskorak u smislu revolucionarne inovacije u konstruktivnom smislu pogona za preradu. S juga Italije (Sveučilište u Bariju) potekla je ova ideja koja se trenutno nalazi u fazi pilot projekta koji je ove godine zaživio i u industrijskom mjerilu. Istraživanja o primjeni ultrazvuka u procesu prerade maslina u ulje provodi grupa talijanskih znanstvenika sa Sveučilišta iz Barija Aldo Moro na čelu s prof. Marijom Lisom Clodoveo.

Primjena ultrazvuka

Još 2013. godine započele su prve eksperimentalne probe na pilot skali kada su znanstvenici sa Sveučilišta u Bariju, sa Zavoda za prehrambenu tehnologiju, započeli s idejom primjene ultrazvuka u tehnološkom procesu prerade maslina i dobivanja DMU-a, s ciljem povećanja iskorištenja ulja uz istovremeno visoku kvalitetom dobivenog ulja.

Tijekom 2014. i 2015., uz regionalnu potporu sufinanciranja ovog projekta nekoliko poljoprivrednih zadruga se udružilo s tvrtkom Alfa Laval i WEAL te je u suradnji sa Sveučilištem u Bariju projektiran i realiziran u industrijskom mjerilu inovativan pogon za preradu maslina s primjenom ultrazvuka u fazi miješanja paste maslina. Na taj način proizvedeno je ekstra djevičansko maslinovo ulje s povećanom nutritivnom vrijednošću te istovremeno smanjen nepovoljan utjecaj na okoliš.

Rezultat projekta ULTRA DOP OLIVE OIL je prototip toplinskog izmjenjivača koji je kombiniran s ultrazvučnim sondama postavljenim u mlinu, koji je u stanju prethodno zagrijati i ultrazvučno tretirati tijesto maslina prije nego ulazi u miješalicu. Vrijeme
zagrijavanja maslinovog tijesta na ovaj način je znatno kraće od onoga u konvencionalnoj proizvodnji. Projektiranje i dimenzioniranje ovog pogona je vodio prof. Riccardo Amirante s Politehničkog fakulteta iz Barija. Sama ideja ovog projekta proizlazi iz analize ograničenja i nepovoljnih točaka u tehnološkom procesu prerade maslina u ulje.

Ulomak iz teksta objavljenog u 43. broju časopisa Maslinar.

Za više informacija o maslinama i maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous
Next
Previous
Next

Maslinar u vašem
inboxu!

Primajte novosti i zanimljivosti iz svijeta maslinarstva jednom tjedno!