Upute | Rezidba može biti dobra, ali i loša – evo koje sve pogreške možete napraviti

Rezidba maslina može biti dobra i loša, uspješna i promašena, pa čak i štetna – u ovom tekstu donosimo najvažnije pogreške koje se u rezidbi mogu napraviti

Za razliku od većine voćaka (i vinove loze) koje kao sadnica dolaze u “standardnom” obliku, tj. orezane, kod masline to nije slučaj. Razlog je tomu raznolikost sadnica koje mogu biti stare jednu, ali i dvadeset godina, tanke mladice, ali i čvrsto drvo ili pak dio drva – panja ili guka. Svaka od njih traži posebnu rezidbu.

Više oblika krošnje

Ako želimo imati nisko stablo, režemo sadnicu na 40-50 cm od tla, bez obzira na bočne grane. Za poluvisoki uzgoj sadnica se reže na visini od 70-100 cm, a za visoki od 120-140 cm. Presijecanjem 20-ak cm ispod prvog (donjeg) račvanja dobiva se stablo niskog uzgoja, presijecanjem neposredno iznad donjeg račvanja stablo poluvisokog uzgoja, a presijecanjem iznad gornjeg račvanja stablo visokog uzgoja. U ovom slučaju odreže se sve grane donjeg račvanja.

U suvremenom uzgoju maslinar daje stablu oblik krošnje prema unaprijed utvrđenom planu. Postoji više oblika pogodnih za svaki način uzgoja – niski, poluvisoki visoki, zatim uzgoj na jednom deblu ili više njih. Bez obzira na odabrani način, rezidba na oblikovanje provodi se u prvim godinama života, što kasnije to je teže. Ponekad je to moguće učiniti pri sadnji, a ponekad je potrebno čekati godinu ili dvije da stabalce razvije bočne grane. Rezidba na oblikovanje jest za mlado stablo šok, ali ono ga brzo preboli, a glavne grane buduće krošnje razvijaju se pravilno i brzo. Mnogo je teže spontano razvijenu krošnju staru 5-6 godina spregnuti u željeni okvir. Zato rezidbu na oblikovanje krošnje smatramo prvom i glavnom stepenicom uzgoja.

Svaka rezidba mladog stabla do roda zavlači početak plodonošenja. Shodno tome rezidbu treba provoditi samo kad je nužna. Ta nužda su postrani izbojci ispod mjesta račvanja i neplodni izbojci (vodopije) iz sredine krošnje. I jedni i drugi remete pravilan razvoj glavnih grana i prozračnost krošnje. Odabrani oblik krošnje održava se pravilnim usmjeravanjem glavnih grana i pogodnim kutom između njih. To se postiže natezanjem grana prema tlu i u stranu. Kad grana očvrsne, natega se skida. Previše glavnih grana je najčešća pogreška svih oblika uzgoja. Ma koji način, tj. oblik krošnje izabrali, ne bismo trebali ostaviti više od 4 glavne grane – na svaku stranu svijeta po jednu, s kutom između njih od 90 stupnjeva. Te četiri grane mogu nositi rod veći i stabilniji od recimo osam grana, idealno iskorištavaju prostor (tlo i zrak), zdrava su osnova ravnoteže drvo – list, te ukupnog razvoja i prozračnosti krošnje.

 

Preneseno iz knjige Rezidba masline Dobroslava Elezovića
Knjigu možete kupiti na linku: maslinar.com/knjizara

 

Za više maslinarskih savjeta i novosti kupite Maslinarski paket

Previous slide
Next slide