Zima koja nosi niže račune, ali veće brige

Prognostičar Maslinara Lovro Kalin u ovoj maslinarskoj prognozi najavljuje još jednu zimu koja bi mogla donijeti brige maslinarima

U prošlom broju Maslinara najavili smo da bi važno razdoblje berbe moglo biti razmjerno toplo. Što se tiče oborine, u listopadu se predviđalo sušnije, a u studenom kišovitije vrijeme. To se u velikoj mjeri i ostvarilo! I listopad, a i dosadašnji tijek studenog bili su u maslinarskom uzgojnom području topliji od prosjeka.

Šareno vrijeme

No situacija s oborinom bila je vrlo promjenljiva. Nakon kiša – ponegdje i obilnih – koje su označile kraj katastrofalne suše, i listopad i studeni su nastavili sličnim obratima. Tako je u listopadu ponovno bilo vrlo sušno, osobito u Dalmaciji ponegdje i ekstremno sušno, pri čemu su ponegdje oborine i sasvim izostale (npr. u Komiži). No zato je dosadašnji tijek studenog ponovno bio kišovit, a ponovno je – kao i u rujnu – bilo ekstremno jakih grmljavinskih pljuskova praćenih lokalno obilnom kišom, osobito na sjevernom Jadranu, ali i u Dalmaciji. Takve grmljavinske oluje, s jakim oborinama i orkanskim jugom tipične su za priobalno područje u jesenskim mjesecima. Rekord ove sezone dakako drži Rijeka gdje je 28. rujna u svega tri sata palo čak 180 mm kiše, no i u studenom je bilo poplava! Sve u svemu, vremenske prilike bile su – kao i tijekom čitave sezone – prilično ‘šarene’, a glavna karakteristika sezone bila je dakako jaka suša u proljeće i ljeto.  Ona je poharala mnoge poljoprivredne kulture, a nažalost osjetila se i na urodu masline. Iako u trenutku pisanja ovog priloga berba još nije završila, prema sadašnjim projekcijama urod će u mnogim maslinicima biti barem za četvrtinu slabiji od uobičajenog. Sreća je ipak da su procjene kako je kvaliteta ploda dobra, te se očekuje maslinovo ulje visoke kakvoće. Sezonu su ipak dijelom spasile kiše u rujnu i nastavku jeseni, no one su ujedno i otežale uvjete za samu berbu.

Ulomak iz novog broja časopisa Maslinar br. 79

NARUČI OVDJE!

Previous
Next
Previous
Next