Je li kaolin najbolja zaštita od muhe

Stručni suradnik Maslinara dr.sc. Marin Krapac piše o najnovijim sredstvima zaštite od maslinove muhe te između ostalog ističe kaolin kao jedno od najboljih repelentskih sredstava

Maslinina muha (Bactrocera oleae Rossi.) je permanentni štetnik u maslinicima, odnosno prisutan je svake godine. Većina maslinara vrlo dobro poznaje ovog štetnika, prati njegovu pojavu u masliniku i primjenjuje registrirana sredstva za zaštitu bilja kako bi spriječili štete na plodovima maslina, no ima i onih koji ne provode nikakve mjere kojima bi spriječili pojavu veće populacije maslinine muhe i značajnije štete na plodovima.

Ekološki uvjeti razvoja

Jedna odrasla ženka u prirodnim uvjetima može položiti oko 12 jajašaca dnevno, a za vrijeme svog životnog vijeka, koji može trajati par mjeseci, položi oko 200-250 jajašaca. Jajašca se ne razvijaju na temperaturama ispod 7,5 – 10°C te iznad 30 – 32°C, a osim temperature za razvoj odraslog kukca (imaga) potrebna je i relativna vlažnost zraka oko 60 posto. U optimalnim uvjetima ličinka se iz jajašca razvija već za jedan dan, a mesom ploda se hrane tri razvojna stadija (L1, L2 i L3) ličinke. Razvoj ličinke, od jaja do kukuljice, u optimalnim uvjetima traje 8 dana (8-37 dana), a razvoj od kukuljice do odraslog kukca (imaga) 9 dana (9-49 dana). Odrasli kukac nastavlja let hraneći se mednom rosom, nektarom i polenom. Odrasla ženka maslinine muhe ponovno polaže jaja neposredno ispod kožice ploda i započinje razvoj iduće generacije.

U našim klimatskim uvjetima maslinina muha ima tri do pet generacija godišnje ovisno o području, no s obzirom da odrasle muhe mogu živjeti dugo (do nekoliko mjeseci) te da ženke polažu veliki broj jaja često dolazi do preklapanja generacija roditelja i potomstva.

 

Više u novom broju Maslinara!

Časopis

Previous
Next
Previous
Next