Kako odgojiti potrošače maslinova ulja

Talijanski panel kušači će svoje znanje prenijeti djeci i mladima kroz mini-tečaj degustacije ekstra djevičanskog maslinovog ulja i upoznavanje najbitnijih sorti maslina

Odgoj potrošača

Talijani organiziraju kampanju osvještavanja i upoznavanja maslinovog ulja sa ciljem da se novi naraštaji približe maslini, ulju i odrastu u svjesne potrošače

Koliko sam puta već s vama podijelila razmišljanja o tome koliko smatram važnim da djecu od malih nogu treba učiti zdravoj prehrani i naviknuti njihova neiskvarena nepca na prave i izvorne okuse kako bi kasnije kroz odrastanje i život mogli prepoznati što je dobro, a što nije.  Sigurna sam da se slažete s tom tvrdnjom, kao što je vrlo lako moguće da ćete se složiti da ne bi bilo loše za poljoprivrednike kad bi škole i vrtići mogli lokalno nabavljati namirnice, sezonske, svježe i domaće. Na sva zvona su objavili da su svi hrvatski osnovnoškolci dobili besplatan obrok.

Napredni Talijani

Odluka Vlade je dočekana s oduševljenjem, koje je trajalo sve dok se nije počelo analizirati sastav besplatnog obroka i iznos koji škole smiju potrošiti. Dakle kratko. Poljoprivrednicima se ništa bitno ne mijenja, njih nitko nije uzimao u obzir ni prije, a s ovolikim budžetom očito je da neće ni sada. I dok razmišljam tako o tome kako nas pokušavaju razveseliti sitnicama nudeći kvazirješenja na demografske probleme, pratim što se događa i kod susjeda.

Oduševilo me kad sam pred manje od mjesec dana pročitala da talijansko udruženje gradova ulja (Associazione Città dell’Olio) u suradnji sa Zakladom Evoo School organizira tečaj kušanja maslinovog ulja u 514 razreda iz ukupno 119 osnovnih i srednjih škola diljem Italije. Ovo je tek prvi korak u puno široj kampanji osvještavanja i upoznavanja maslinovog ulja koju Udruženje provodi sa ciljem da se novi naraštaji približe maslini, ulju i odrastu u svjesne potrošače. To su mali ljudi koji će za koju godinu biti samostalni, sami će jednoga dana ići u kupovinu i kuhati sebi obroke, i sami će donositi odluku hoće li ulje kupiti kod maslinara ili u diskontu.

Nicoletta Balija

Ulomak teksta iz časopisa Maslinar br. 80. Novi časopis Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Za više maslinarskih savjeta i novosti kupite Maslinarski paket

 

Previous slide
Next slide