Kupina | ljekovita biljka ukusnih plodova iz porodice ruža

O crnoj kupini piše Sinaj Bulimbašić. Obična crna kupina trnovit je dvogodišnji grm koji može narasti i do 2 metra visine s tankim i dugim bodljikavim izbojcima, a raste uz rubove oranica, vinograda i maslinika

Inače, kupina je biljka iz porodice ruža koja kod nas raste samoniklo, a najbliži su joj srodnici obična kupina i primorska kupina.

Obična crna kupina je trnovit dvogodišnji grm koji može narasti i do 2 metra visine s tankim i dugim bodljikavim izbojcima. Raste uz rubove oranica, vinograda i maslinika, ali i uz putove, no u posljednje vrijeme mnogi kultivari kupine uzgajaju se po obiteljskim vrtovima; kod nas u Dalmaciji još ne, ali se u kontinentalnom dijelu Hrvatske uzgaja i plantažno.

Listići su nazubljeni, tamnozelene boje i na naličju svjetliji, pomalo dlakavi, a na granama ostaju i preko zime. Cvjetovi, bijeli ili ružičasti, dugo cvjetaju, gotovo cijeli mjesec lipanj, pa tako i plodovi dozrijevaju tijekom cijelog ljeta, sve do listopada. Plod je crn, promjera oko 2 centimetra, a sastoji se od mnoštva sitnih, zbijenih i sočnih koštica.

Ulomak iz teksta objavljenog u 65. broju časopisa Maslinar

Previous slide
Next slide