Kurkuma za prevenciju simptoma sindroma iritabilnog kolona

Dr.sc. Tea Bilušić piše o sindromu iritabilnog kolona, odnosno kroničnom poremećaju procesa probave koji zahvaća debelo crijevo

Probavni sustav se smatra prvom linijom obrane organizma od utjecaja okollišnih faktora.  U okolišne faktore ubraja se i hrana koju čovjek svakodnevno unosi u svoj organizam i na čiju zdravstvenu ispravnost i nutritivnu vrijednost utječe način uzgoja i tehnike prerade.

Štetne namirnice

Bolesti probavnog sustava su mnogobrojne i u današnje vrijeme u velikom postotku pogađaju ljudsku populaciju. Zdravstveni problem vezani uz probavni sustav mnogobrojni su te uključuju: žgaravicu, gastroezofagealni refluks (GERB), gastritis, ulkus ili čir na želucu, Chronovu bolest, maldigestiju (poremećaj probave sastojaka hrane), malapsorpciju (poremećen proces apsorpcije), intoleranciju na neke komponente hrane (najčešće su to laktoza, fruktoza, gluten), sindrom nadražljivog kolona (tzv. iritabilni kolon) i druge.

Sindrom iritabilnog kolona podrazumijeva stanje kroničnog poremećaja procesa probave koji zahvaća debelo crijevo. Prema dostupnim podacima danas u svijetu preko 40 milijuna ljudi pati od ovog sindroma. Simptomi ovakvog stanja uključuju: bol u trbuhu, grčeve, nadimanje (plinove), proljev i/ili konstipaciju. Simptomi se obično javljaju u fazama, tako da postoje periodi tijekom kojih su navedeni simptomi i smetnje slabije izraženi.

Otprilike 84% pacijenata sa simptomima iritabilnog kolona smatraju da je razvoju simptoma pridonijela konzumacija nekih namirnica. U ovom se slučaju ne radi o tipičnoj alergiji na namirnicu kao što je slučaj kod celijakije, nego o namirnicama koje utječu na razvoj simptoma koji dovodi do stanja iritabilnog kolona.

U tom smislu preporuča se oprez pri konzumaciji žitarica, mliječnih proizvoda, kave, voća, sokova, povrća i gaziranih napitaka.

Dobra vlakna

Unos prehrambenih vlakana iz hrane može pozitivno utjecati na prevenciju simptoma iritabilnog kolona. Prehrambena vlakna su prirodni polimeri poput celuloze, hemiceluloze, lignina, inulina i ostalih koji se primarno nalaze u neprerađenoj hrani – integral- nim žitaricama, voću i povrću.

Vlakna vežu vodu i na taj način bubre i potiču pomicanje hrane u crijevu čime direktno pospješuju tj. ubrzavaju proces probave. To je jako pozitivno za sprječavanje pojave konstipacije koja je česta pojava kod simptoma iritabilnog kolona i stoga se preporuča unos vlakana, posebno onih koji su topivi u vodi kod osoba koji pate od ovog sindroma.

Postoje mnoga istraživanja koja su ispitivala utjecaj biološki aktivnih spojeva tzv. fitokemikalija ili nutraceutika iz hrane na razvoj simptoma iritabilnog kolona. U tom smislu navodi se pozitivan učinak kurkumina iz biljke kurkume kojoj se pripisuje protuualno, antikancerogeno i antivirusno djelovanje.

Ulomak iz teksta objavljenog u 49. broju časopisa Maslinar.

Za više informacija o maslinama i maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous
Next
Previous
Next