MASLINARI | Čuvari tradicije Vodnjanštine osvojili 96 bodova u vodiču Flos Olei

Jedno od rijetkih mjesta na svijetu gdje možete vidjeti kako maslina ljubi vinovu lozu nalazi se u Vodnjanu, u nasadima Uljare Tonin. Već smo pisali o poznatoj Uljari, kao posljednjem čuvaru tradicije Vodnjanštine. Ovoga puta, povod za pisanje je njihovo ekstra djevičansko maslinovo ulje Tonin – Buža, kojem je Flos Olei ove godine dodijelio 96 bodova.

ČUVARI TRADICIJE

Obitelj Pastrovicchio brine se o 1500 stabala smještenih na površini od šest hektara. U posljednjoj berbi ubrano je 55 kvintala maslina, od kojih je dobiveno nešto više od devet hektolitara maslinovog ulja. Naporan rad i strpljivost navode kao ključne čimbenike zaslužne za dugogodišnji uspjeh u proizvodnji maslinovog ulja, ali i vina. Na jednom od nasada posađen je vinograd u masliniku. Tako se na istome mjestu isprepliću vinova loza, sorta malvazija i vodnjanska starinska buža. Antonio Pastrovicchio je na taj način želio odati počast precima svoje obitelji kao i brojnim generacijama koje su prakticirale sadnju maslinika zajedno s vinogradima.

NAGRAĐENO ULJE

Nagrađena Buža ima intenzivnu bistru zlatno-žutu boju s blagim zelenim nijansama. Aroma je bogata voćnim notama srednjozrele rajčice, jabuke i banane s naznakama bosiljka, metvice i peršina. Ulje ima kompleksan okus boba i celera. Gorčina je jasna, a pikantnost izrazita i harmonična.

Flos Olei preporuča uživanje u nagrađenom ulju uz predjela od morskih plodova, salatu od rajčice, juhe od mahunarki, pečeni krumpir, kozji sir i riblja jela.

Piše: Karla Karabatić

Foto: Uljara Tonin

Previous slide
Next slide