Rosulja – stara sorta kvarnerskih otoka

Predstavljamo rosulju, sortu koja daje intenzivno gorko i pikantno ulje, a čije se ulje uglavnom koristi kao začin snažnim i teškim jelima

Rosulja je stara sorta kvarnerskih otoka koja je u sortimentu otoka Krka zastupljena s preko 30 posto.  Posađena je u maslinicima otoka Lošinja i Cresa, ali u manjoj mjeri.

Stablo joj je srednjeg rasta, grane su duge i položene s obiljem listova, a kora im je glatka. Krošnja je gusta, okruglog oblika, tako da je rezidba obvezna svake godine. U nekim regijama uzgoja u nasadima s bujnom krošnjom, podložna je razvoju svih štitastih ušiju i pojavi čađavice. Osjetljiva je na paunovo oko, a nije osjetljiva na napad maslinine muhe i maslininog moljca.

rosulja-stara-sorta-kvarnerskih-otoka

Oblica oprašivač

List rosulje je simetričan, tamnozelene boje, pri vrhu zaobljen. Dug je oko 7 cm, a širok oko 1,5 cm.

Ova sorta cvjeta krajem svibnja i početkom lipnja, dok resu razvija od ožujka do svibnja, a vrijeme od cvijeta do berbe je oko 185 dana. Oprašivači su joj sve domaće i introducirane sorte u masliniku, a posebno naška i oblica.

Plod joj je srednje veličine, rodi pojedinačno i u manjim grozdovima od po dva do tri ploda, jajolikog oblika. U punoj zrelosti kod berbe tamnoljubičaste je boje sa izraženim lenticelama. Dug je oko 1,7 cm, širine oko 1,2 cm, težine oko 2,5 grama, a randman ulja u plodu prilikom berbe sredinom listopada je oko 13 posto. Zreli plodovi lako se odvajaju od peteljke i opadaju sa stabla.

Sorta uljarica

Sorta je isključivo uljarica, manjeg ploda, ulje je dobre kvalitete, izražene pikantnosti i gorčine, koja nije usklađena s okusom po plodu masline. Spada u intenzivna gorka i pikantna neharmonična maslinova ulja, s visokim sadržajem antioksidansa.

U gastronomiji se uglavnom koristi kao začin snažnim i teškim jelima divljači, gljiva i ribe od „škrape“ i „fanga“, a rjeđe se koristi kao začin zelenoj salati i gotovim jelima.

Maslinar naručite na linku Časopis.

Previous slide
Next slide