SAMO POZITIVNO | Da nam je biti Španjolska

Kolumnistica Maslinara Nicoletta Balija propituje ulogu Španjolaca u svjetskom maslinarstvu i ističe kako trebamo učiti od njih

Primjeri koji vrijede

Razmišljam zašto se Španjolsku uvijek spominje u nekakvim negativnim kontekstima kada pričamo o ulju? Je li to doista tako? Jer činjenica je da se i na Iberskom poluotoku nešto mijenja. Španjolci su već počeli istraživati utjecaj polifenola iz maslinovog ulja na pacijente zaražene koronavirusom. Kako bi približili ulje mladima, njihovi su koktel majstori osmislili niz primamljivih i inovativnih koktela s maslinovim uljem.

Španjolci već odavno promoviraju oleocycling, koji su neke turističke zajednice i kod nas nedavno počele promovirati iako su naišle na jako puno poteškoća (najviše u mentalitetu nas domaćih), zatim razni eventi osmišljeni s i oko ulja, ne samo muzej (iako je Kuća maslinovog ulja u Puli nešto jedinstveno dobro što se svakako mora pohvaliti!), već i radionice, aktivnosti za djecu, kuharske radionice.
Ali danas, u ovo digitalno doba, ako nije online, i ne postoji.

Španjolski uljari i maslinari putem platforme oleoticket.com predstavljaju svoj teritorij, ulje, umjetničke proizvode, rukotvorine, muzeje, poduzeća nudeći obilaske i iskustva koje sve povezuje zlatno zelena nit maslinovog ulja. Preko platforme možete bukirati obilazak maslinika i degustaciju ulja, ali i sudjelovanje u berbi, degustaciju s vrhunskim chefovima koji će samo za vas pripremiti brojne sljedove u kojima glavnu ulogu ima ulje, aktivnosti u prirodi poput vođenih biciklističkih tura, rezbarenje maslinovog drva, agroturizme.

Oleoturizam je ključ. To je trend ovog trenutka, vlak u koji moramo uskočiti, jer i mladi danas puno brže prolaze kroz mnoga iskustva, imaju svijet na dlanu (i u mobitelu) i jedva čekaju priliku da otvore prozor u neka nova otkrića. Tako sam i ja pred nekoliko godina dobila upit da u sklopu jedne djevojačke proslave organiziram kušanje maslinovog ulja… koliko god mi se to tada činilo neobičnim za spojiti s grupicom mladih djevojaka, bila je to zanimljiva lekcija.

Očito ne poznajemo svoje klijente. Začahureni smo u svojim maslinicima i tu se rađaju i umiru svi pothvati. Griješimo! Jer zemlje poput Španjolske koračaju brže, i usprkos svim preprekama, koje su si sami postavili, oni su ispred svih.

Nematerijalna kultura

Kod njih imamo i briljantne primjere stvaranja nematerijalne kulture o ulju. Zanimljivo je znati da u Španjolskoj postoji i međunarodni književni natječaj za pripovijetke o maslini i ulju. U Španjolskoj udruženje maslinara nagrađuje ugostitelje za najzanimljiviju i najukusniju prezentaciju maslinovog ulja. Španjolci imaju kuharsko natjecanje za male kuhare koji najbolje sljube maslinovo ulje – „Little EVOO“.

Njihov interpretacijski centar za maslinarstvo „5 Elementi“ u Madridu je svjetski primjer i dobitnik nagrade za promociju kulture maslinovog ulja. Ima još jako puno primjera, a da i ne spominjem brojna inovativna istraživanja od međunarodnog značaja koja se u Španjolskoj provode u sektoru ekologije, poljoprivrede, održivosti, zdravlja i medicine a sve povezano s maslinom i uljem. Njihov trudi i rad u svim tim poljima je vrijednost od koje svi imamo koristi.

I tako… hoćemo li opet reći da ako je španjolsko da ne valja? Ja bih pak voljela da među nama bude malo više te španjolske lakoće, kreativnosti i ideja koje bi nam zasigurno pomogle da se lakše prihvatimo posla. Doduše, ne želim umanjiti poteškoće koje stvara naša domaća birokracija koja bi i najuzornijoj ideji mogla skratiti noge, ali budimo realni i priznajmo si kako prostora ima, čast iznimkama, ali ideja je dosada bilo vrlo malo.

I dok čekamo da vrućine prođu, masline sazriju, da se grane objese, stigli bismo mi nešto i osmisliti. Jer ako smo mogli proizvesti najbolja ulja na svijetu, zašto ne bi išli korak dalje? A sve drugo ćemo lako.

Više u novom broju Maslinara!

Časopis

Previous
Next
Previous
Next