Sorta Kalamata zapravo ne postoji

Da, dobro ste pročitali – sorta je Kalamon, a samo konzervirani plodovi sa stabala Kalamona koji se uzgajaju na području grada Kalamata se nazivaju Kalamata maslinama, piše maslinarski sveznadar Toma Makjanić

Kalamon je najpoznatija grčka, a ujedno i svjetska stolna sorta maslina. Najviše se uzgaja u okolici grada Kalamate, u pokrajini Meseniji na Peloponezu. Plodovi Kalamona se konzerviraju i stavljaju na tržište kao PDO Kalamata masline (Elia Kalamatas), a dolaze s maslina koje se uzgajaju na području grada Kalamate s pogledom na Mesenijski zaljev.

 

Ukrasna maslina

PDO (protected designation of origin) Kalamata masline su zaštićene oznakom porijekla tako da se sve ostale masline Kalamon sorte, koje nisu uzgojene na području grada Kalamate, ne smiju prodavati pod tim istim razvikanim nazivom. Dakle, sorta je Kalamon, a samo konzervirani plodovi sa stabala Kalamona koji se uzgajaju na području grada Kalamata se nazivaju Kalamata maslinama. Kod nas mnogi maslinari pogrešno nazivaju ovu sortu Kalamata. Grčki pjesnik Homer je u 7. stoljeću prije Krista pisao kako je tadašnje selo Kalamata poznato po maslinama i maslinovom ulju.

Kalamon je posebna sorta masline koja poput naše Levantinke ima jako slabu moć ukorjenjivanja i s obzirom na to se razmnožava tako da se nacjepljuje na druge masline. Njezina posebnost je i u tome što ima izrazito velike listove, slobodno mogu reći da su to najveći listovi koje sam vidio na ijednoj sorti masline. Listovi mogu biti dugački i preko 10 cm te su tamnozelene boje. Tvori izrazito lijepu i bujnu krošnju koja stvara jako dobar hlad. Uspravnog je rasta, a duge rodne grančice se povijaju pod težinom plodova. Kalamon se može koristiti kao ukrasna maslina za okućnice. Za mene osobno nema ljepšeg stabla od Kalamona.

 

Ulomak teksta iz časopisa Maslinar br. 76

NARUČI ČASOPIS

Previous slide
Next slide