Gljive u masliniku | Boričar pripada porodici Vrganjevki

Rod Boričara pripada porodici Vrganjevki, ali ih je pogrešno nazvati “borovi vrganji”, taj naziv pripada sasvim drukčijoj vrsti

Ako na našem priobalnom području pod borovima nađete gljive smeđeg klobuka, bijelog, žućkastog ili žutog sočnog mesa, s blijedo-žutim, žutim ili žuto-zelenkastim dijelom s donje strane klobuka što se doima poput spužve, te s valjkastim stručkom često prošaranim raznobojnim točkicama – najvjerojatnije ste našli jednog od boričara.

Okomite cjevčice

Ono što se doima poput spužve s donje strane klobuka zapravo su stisnute okomite cjevčice koje završavaju sitnim porama. Za početnike je dovoljno znati da nema opasnosti od trovanja ukoliko je boja “spužve” bijela, žućkasta, žuta ili žuto-zelenkasta, a vrste sa crvenom ili crvenkastom spužvom valja izbjegavati, među njima ima i otrovnih vrsta. Starije primjerke ne treba brati, vrlo brzo se rastoče. Mladi čvrsti primjerci posebno su ukusni panirani ili ukiseljeni. Mogu se pripravljati i na druge načine, a lako se i suše.

Na priobalju i otocima raste 5 vrsta boričara i neke nije uvijek lako međusobno razlikovati: S. luteus, S. granulatus, S. collinitus, S. bellinii i S. mediterraneensis. Rod Boričara pripada porodici Vrganjevki, ali ih je pogrešno nazvati “borovi vrganji”, taj naziv pripada sasvim drukčijoj vrsti. Tu predstavljamo dvije vrste ovog roda, one najukusnije.

Najukusnije vrste

Osinac ili Maslenka (S. luteus) ima sluzavu kožicu klobuka (valja je oguliti!), uglavnom kestenjasto smeđih tonova, nerijetko i s nešto ljubičastog daška. Za razliku od drugih manje ukusnih boričara koji imaju izrazito žuto meso, meso Osinca je blijedo žućkasto, a na stručku je prsten kao ostatak ovoja. Većinom raste na višim visinama, najčešće pod crnim borom.

Bellinijev boričar (S. bellinii) ima svjetliji klobuk, često žuto-oker boje ili u tonu lješnjaka, nerijetko sa svjetlijim obodom. Meso je potpuno bijelo, a “spužva” tek u zreloj fazi postane tamnije žuta. Na stručku ne nosi prsten.

Preneseno iz knjige Gljive priobalja pok. Marija Španje

Knjigu možete naručiti ovdje.

Previous slide
Next slide