Maslinovo je odlično za okus jela i zdravlje tijela!

Svima koji se još uvijek teško odlučuju, u nastavku teksta ćemo objasniti zašto i kako biste trebali koristiti ekstra djevičansko maslinovo ulje prilikom pripreme gotovo svakog jela.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje bi trebalo biti osnovni sastojak svake kuhinje. Prilikom pečenja, dinstanja i pripremanja juha, dodavanjem maslinovog ulja se poboljšava okus hrane i obogaćuje tijelo antioksidansima. Rijetko koje ulje može na tako djelotvoran način utjecati na okus jela i zdravlje tijela.

Zdravstvene dobrobiti i nakon kuhanja ostaju prisutne. Naime, posljednja istraživanja provedena u Barceloni su pokazala da polifenoli ne nestaju u procesu kuhanja. Karakteristike antioksidansa bile su donekle smanjene, no i dalje su zadovoljavale europske kriterije zdrave hrane. U nastavku ćemo vam objasniti zašto i kako biste trebali koristiti ekstra djevičansko maslinovo ulje prilikom pripreme gotovo svakog jela.

PEČENJE S MASLINOVIM ULJEM

Zamjenom tradicionalnih masti za ekstra djevičansko maslinovo ulje, u jelima se smanjuju zasićene masti te dodaju antioksidansi i vitamin E.

Za pečenje se preporuča upotreba maslinovog ulja blažeg okusa, kako ulje ne bi nadjačalo okus jela. Ako u maslinovo ulje ne biste željeli umočiti kruh, tada ga nemojte ni koristiti. Iako nije za svačiji okus, vrijedi barem jednom probati kolače s maslinovim uljem gorkog, intezivnijeg okusa.

Ipak, postoje slučajevi kada ne bi trebalo maslac zamijeniti ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Ako recept zahtijeva tekući maslac ili maslac za kremu zbog teksture, dodavanjem maslinovog ulja bi se to promijenilo.

U svim ostalim situacijama jelu dodajte tri žlice ekstra djevičanskog ulja kao zamjenu za četvrt šalice maslaca.

Ulomak iz novog broja časopisa Maslinar

NARUČI ČASOPIS

Previous
Next
Previous
Next