Oprez | Jasminov moljac uništava mlade maslinike!

dr. sc. Kristijan Franin piše o sve važnijem štetniku mladih maslinika – jasminovu moljcu koji ima tri generacije, a u Hrvatskoj je protiv njega dopušten samo jedan pripravak

Početak kolovoza je ujedno i period pojave maslinine muhe, gospodarski važnog štetnika masline, ali i nekih drugih vrsta nametnika kao što je jasminov moljac.

Iako nije gospodarski značajan, u novije vrijeme ovaj leptir postaje sve važniji štetnik mladih maslinika. U našim uvjetima ima 3 generacije i suzbija se u pravilu samo u mladim maslinicima i rasadnicima.

Tretiranje se u starijim nasadima provodi ukoliko su napadnuti plodovi. U Hrvatskoj dozvolu za suzbijanje ima samo jedan pripravak na bazi cipermetrina koji se primjenjuje u koncentraciji od 0,008 do 0,01% što iznosi 8 do 10 ml na 100l vode. Dozvoljena su najviše dva tretiranja u razmaku od najmanje 10 dana, a karenca je osigurana vremenom primjene. Sredstvo se primjenjuje u vegetaciji i to isključivo nakon pojave štetnika. Treba naglasiti da je ovaj pripravak dozvoljen samo za tretiranje stabala koja nisu u rodu.

Primjenjuje se prskanjem uz korištenje mlaznica za smanjivanje zanošenja.

Srednji let

Iako je prema dosadašnjim podacima u većem dijelu našeg priobalja i otoka uočen srednji do povećan let maslinine muhe potreba za tretiranjem čitavog nasad ovisi o nekoliko faktora kao što su položaj nasada, agrotehnika u masliniku, te prethodno provedene preventivne mjere zaštite.

Prag odluke iznosi 2 do 3 muhe po lovci/tjedno ili 10% aktivnih uboda. Bez obzira na karakteristične znakove odlaganja jaja jedino pregledom plodova možemo ustanoviti jesu li ubodi aktivni ili sterilni, što znači da iako postoji vanjski znak napada na plodu unutar ploda se ne mora nalaziti ni jaje ni ličinka.

Ulomak iz teksta objavljenog u 65. broju časopisa Maslinar

Previous slide
Next slide