Pasja ruža ili divlji šipak

Predstavljamo biljku koja je ljekovita, dekorativna, a koristi se u ljekovite i prehrambene svrhe.

Osim što se pasja ruža uzgaja kao ljekovita biljka, ona je ujedno i dekorativna i krajobrazna trajnica koja sve više zauzima svoje mjesto u našim maslinicima. Rasprostranjena je po cijeloj Evropi, pa tako i uzduž cijele naše obale, posebno samonikle vrste, a mogu se naći u šikarama, živicama, na livadama i pašnjacima, uz putove i to na raznim tipovima tala.

U čast Afrodite

Legenda kaže da su bogovi Olimpa, vidjevši Afroditu, prosuli nektar po grmu pasje ruže i odjednom su na njoj izrasli cvjetovi prekrasnih boja i mirisa u čast Afrodite. Inače, znanstvenici tvrde da su pronašli fosile lista ruže koji su stari oko 40 milijuna godina, a siguran dokaz o starosti ruže datira u 4. stoljeću prije Krista. Raste u obliku razgranatog grma čiji su izbojci gipki, povijeni u obliku luka. Na stabljici je trnje koje podsjeća na pasje zube, kora je glatka crvenkaste boje. Listovi su dugi oko 8 cm, naizmjenični i neparno perasti, sastavljeni od 7 jajolikih nazubljenih listića, koji su s gornje strane sjajni i glatki, a s donje strane su obrasli dlačicama. Cvijet pasje ruže je velik, bijele ili ružičaste boje s nježnim mirisom, koji se sastoji od 5 latica, a izbijaju na krajevima dvogodišnjih grančica. Cvjeta od svibnja do srpnja, nakon čega latice otpadnu, a ostane čahura iz koje izraste plod – šipak.

Plod je jajolik, crvene sjajne boje, dug oko 1,5 cm u kojem je udio mesa oo 70 posto, a dozrijeva u listopadu i studenom. Kod nas se za potrebe industrijske prerade plodovi pasje ruže sakupljaju u prirodi, dok su za plantažni uzgoj preporučeni osunčani položaji sjeverne strane na nadmorskoj visini od oko 500 metara. Kod plantažnog uzgoja i kod uzgoja na okućnici ili na rubnim dijelovima maslinika već u drugoj godini može se očekivati urod od oko 3 kilograma po stabljici. Moramo još napomenuti, da postoje sadnice stabljika pasje ruže bez bodlji, što znatno olakšava rad kod berbe.

Više u časopisu Maslinar dvobroj 58/59, lipanj/kolovoz 2019.

Previous slide
Next slide