Koje ste članke najviše čitali u 2020. godini

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
rezidba

2020.godina je pri kraju pa se ovaj put prisjećamo koje ste naše članke najviše čitali ove godine. Najpopularniji članci su bili uglavnom savjeti o maslinarstvu – nadamo se da su vam pomogli!

1. Vodič kroz rezidbu maslina

Zimska je rezidba u punom jeku, pa smo za vas odabrali najvažnije savjete iz priručnika pok. Dobroslava Elezovića, Rezidba masline.

2. Crne prognoze | Smrtonosna bakterija može nas koštati milijarde eura

U najnovijem istraživanju objavljenom u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) izneseni su izračuni po kojima bi štete od smrtonosne bolesti, izazvane bakterijom Xylella fastidiosa koja već godinama uništava masline u Europi mogle iznositi više od 20 milijardi eura.

3. Saznajte sve o ljetnoj rezidbi i skidanju vodopija

Ljetna rezidba masline je rezidba koja se obavlja u ljetnim mjesecima. To nije obična rezidba, budući da se od svih drugih razlikuje po svom cilju i načinu rada. U intenzivnom uzgoju masline ne postoji, pa je ni najbolji priručnici maslinarstva i ne spominju.

rezidba

4. Kasna gnojidba i rezidba nakon berbe su opasne

Suradnik Maslinara dr.sc. Kristijan Franin piše o zaštiti masline od hladnoće i ističe zašto posebno valja paziti kada se obavlja gnojidba i rezidba

5. Sumpor hrani i štiti masline

Suradnik Maslinara Sinaj Bulimbašić istražio je ulogu sumpora u prehrani i zašiti masline i zaključio da je jednostavno neizostavan.

6. Bijela maslina

Ova sorta masline uistinu postoji i vezana je za blagdane Advent ili Došašće. Ova bijela sorta masline još u vrijeme stare Grčke proširila se i opstala do današnjih dana diljem Calabrije pod nazivom Leucocea, što znači bijela maslina.

7. Zašto, kako i kada orezivati masline?

Dr. sc. Marin Krapac, stručni suradnik Maslinara, piše o različitim ulogama rezidbe, samom postupku te mjerama opreza koje treba poduzeti kako bi se izbjegle štete i ozljede

kako-orezivati-masline

8. Kako maslinu spasiti od suše?

Za uzgoj maslina jako je važno znati da biljka transpiracijom prenosi otopljenu hranu iz zemlje u list, ali u isto vrijeme, zahvaljujući vodi, biljka regulira i vlastitu temperaturu te omogućuje hlađenje.

9. Kako pravilno očuvati plod masline do prerade

Izuzetno čest ali nepravilan način „čuvanja“ ploda je u slanoj ili morskoj vodi/salamuri. Stručnjaci savjetuju da bi bilo najbolje masline najkasnije 24 do 48 sati od berbe dati u preradu.

10. Najbolja gnojiva za maslinu

Dr. sc. Kristijan Franin ističe kako previše dušika može povećati osjetljivost masline na bolesti i štetnike, dok je kalcij važan za formiranje plodova.

Previous
Next
Previous
Next