Koje ste članke najviše čitali u 2020. godini

rezidba

2020.godina je pri kraju pa se ovaj put prisjećamo koje ste naše članke najviše čitali ove godine. Najpopularniji članci su bili uglavnom savjeti o maslinarstvu – nadamo se da su vam pomogli!

1. Vodič kroz rezidbu maslina

Zimska je rezidba u punom jeku, pa smo za vas odabrali najvažnije savjete iz priručnika pok. Dobroslava Elezovića, Rezidba masline.

2. Crne prognoze | Smrtonosna bakterija može nas koštati milijarde eura

U najnovijem istraživanju objavljenom u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) izneseni su izračuni po kojima bi štete od smrtonosne bolesti, izazvane bakterijom Xylella fastidiosa koja već godinama uništava masline u Europi mogle iznositi više od 20 milijardi eura.

3. Saznajte sve o ljetnoj rezidbi i skidanju vodopija

Ljetna rezidba masline je rezidba koja se obavlja u ljetnim mjesecima. To nije obična rezidba, budući da se od svih drugih razlikuje po svom cilju i načinu rada. U intenzivnom uzgoju masline ne postoji, pa je ni najbolji priručnici maslinarstva i ne spominju.

rezidba

4. Kasna gnojidba i rezidba nakon berbe su opasne

Suradnik Maslinara dr.sc. Kristijan Franin piše o zaštiti masline od hladnoće i ističe zašto posebno valja paziti kada se obavlja gnojidba i rezidba

5. Sumpor hrani i štiti masline

Suradnik Maslinara Sinaj Bulimbašić istražio je ulogu sumpora u prehrani i zašiti masline i zaključio da je jednostavno neizostavan.

6. Bijela maslina

Ova sorta masline uistinu postoji i vezana je za blagdane Advent ili Došašće. Ova bijela sorta masline još u vrijeme stare Grčke proširila se i opstala do današnjih dana diljem Calabrije pod nazivom Leucocea, što znači bijela maslina.

7. Zašto, kako i kada orezivati masline?

Dr. sc. Marin Krapac, stručni suradnik Maslinara, piše o različitim ulogama rezidbe, samom postupku te mjerama opreza koje treba poduzeti kako bi se izbjegle štete i ozljede

kako-orezivati-masline

8. Kako maslinu spasiti od suše?

Za uzgoj maslina jako je važno znati da biljka transpiracijom prenosi otopljenu hranu iz zemlje u list, ali u isto vrijeme, zahvaljujući vodi, biljka regulira i vlastitu temperaturu te omogućuje hlađenje.

9. Kako pravilno očuvati plod masline do prerade

Izuzetno čest ali nepravilan način „čuvanja“ ploda je u slanoj ili morskoj vodi/salamuri. Stručnjaci savjetuju da bi bilo najbolje masline najkasnije 24 do 48 sati od berbe dati u preradu.

10. Najbolja gnojiva za maslinu

Dr. sc. Kristijan Franin ističe kako previše dušika može povećati osjetljivost masline na bolesti i štetnike, dok je kalcij važan za formiranje plodova.

Previous
Next
Previous
Next